Lokalne vesti

Otvara se odeljenje za dijalizu u Petrovcu na Mlavi

U Zdravstvenom centru u Petrovcu na Mlavi u subotu će biti otvoreno odeljenje za hemodijalizu, tako da će pacijenti koji su zbog neophodne dijalize morali svakodnevno da putuju u Požarevac sada moći da dobiju terapiju u svom gradu.

Kako objašnjava dr Nebojša Nešić, specijalista hirurgije i direktor Zdravstvenog centra u Petrovcu, na ovom mestu mesečno će moći da se uradi oko 300 dijaliza.

Odeljenje za hemodijalizu ima 10 mesta. Trenutno iz naše opštine dijaliza je potrebna za 26 bolesnika. Do sada su oni išli u Požarevac, za čiji prevoz su bila zadužena tri naša vozača. Edukovali smo dvoje lekara koji će raditi sa pacijentima na dijalizi i osam medicinskih sestara. Odeljenje nije moglo ranije da počne da radi jer prostor nije bio adaptiran za tu namenu i čekalo se na dobijanje svih dozvola – objasnio je dr Nešić.

Aparati za dijalizu u Petrovcu na Mlavi deo su italijanske donacije iz 2008. godine. Ovi uređaji nisu bili priključeni u mnogim bolnicama do prošle godine, kada je javnosti obelodanjeno da aparati stoje po podrumima zdravstvenih ustanova širom Srbije dok se pacijenti muče putujući i po 50 kilometara svaki drugi dan kako bi bili priključeni na uređaje koji „menjaju” rad bubrega. Zbog adaptacije prostora ostale su na „čekanju” bolnice u Šapcu i Petrovcu na Mlavi, kao i u Specijalnoj bolnici za interne bolesti u Vrnjačkoj Banji.

U Srbiji postoji 57 centra za dijalizu i oko hiljadu uređaja, a na lečenje dolazi oko 4.500 bolesnika.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend