Lokalne vesti

Ove zgrade moraće da se obnove

Dotrajale stambene zgrade u Požarevcu moraće da se urede o trošku stanara, a Grad će radove sufinansirati do 90 odsto vrednosti. Određene su prve zgrade u strogom centru koje će se obnavljati uz sufinansiranje iz budžeta.

U okviru zakonskih izmena kojima je regulisana obaveza upravljanja i održavanja stambenih zgrada, Skupština Grada Požarevca je na poslednjoj sednici usvojila i prvu odluku o urbanističkoj zoni kojom se Skupštinama četiri stambene zgrade nalaže da donesu program održavanja zgrada i konkurišu na predstojećem konkursu za sufinansiranje obnove fasada koje će raspisati grad. 

Reč je o stambenim zgradama na početku ulice Tabačka čaršija sa leve strane i ulazu na početku Drinske ulice sa desne strane. Ove zgrade su ocenjene kao dotrajale i moraće da se obnavljaju u javnom interesu u oblasti stanovanja.

Inače, javni interes u oblasti stanovanja podrazumeva predstavlja sprečavanje štetnih posledica po život ili zdravlje ljudi, imovinu veće vrednosti i okoline, kao i estetskog izgleda zone i trga na kome se zgrada nalazi.

Za zgrade u Tabačkoj čaršiji, brojevi 1, 3 i 5 i Trg oslobođenja broj 3 određena je urbanistička zona i formirana komisija čiji je zadatak bio da sačini Elaborat o stanju stambenog fonda. U Elaboratu je sagledano stanje ovih zgrada koje su izgrađene 1965.godine, a ocenjeno je da su dotrajale jer 53 godine nisu obnavljane. Takođe su detaljno navedeni radovi koji su nužni da se izvedu, bez cene troškova koji bi trebalo da se naknadno utvrde.

Elaborat je osnov da skupštine stanara donesu Program održavanja zgrade u 2018.godini i sa dokumentacijom učestvuju na konkursu koji će raspisati gradska uprava.

Inače, odluke o načinu i uslovima za sufinansiranje obnove stambenih i poslovnih zgrada u Požarevcu i Kostolcu, predviđeno da grad može od 10 do 50 odsto, izuzetno do 80 procenata da učestvuje u sufinansiranju obnove fasada stambenih i stambeno poslovnih zgrada. Ovo se odnosi na zgrade koje imaju minimum 5 stanova i jedan poslovni prostor.

Međutim, na poslednjoj sednici izmenjena je i ova odluka, pa je u centračnoj zoni zbog urbanističkog značaja, učešće iz budžeta povećano na 90 odsto!

Zanimljivo je da za murale na ovim zgradama ne postoji tehničko rešenje kojim bi se sačuvali, a ta problematika nije sagledana na odgovarajući način prilikom njihove izrade. Tako da ispada da smo bespotrebno izdvajali novac iz budžeta i oslikavali fasade slikama koje će ostati sačuvane samo godinu dana.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend