Lokalne vesti

Ovo su problemi

Danas je Svetski dan osoba sa invaliditetom. Diskriminacija je kod ovih osoba najuočljivija u obrazovanju, rada i zapošljavanja, životu u zajednici, jednakosti pred zakonom i pristupu uslugama i informacijama.

Nevenka Gajić iz udruženja roditelja sa decom obolelom od L-Down sindroma, kaže za Boom 93 da postoji niz problema sa kojima se u Požarevcu suočavaju osobe sa invaliditetom.

Pre svega izražen je problem barijera jer pristup institucijama nije omogućen za sve građane.

Semafori u centru grada nemaju zvučnu signalizaciju, dok problema ima i u javnom prevozu koji nije prilagođen za korišćenje osobama sa invaliditetom.

Požarevcu je neophodan Dnevni boravak za odrasle osobe sa invaliditetom, a postoje primeri da osobe koje zbog invalidnosti ne mogu da napuste krevet ne mogu da ostvare pravo na tuđu negu i pomoć.

Kako navodi Gajić, inkluzija osoba sa invaliditetom u obrazovanju teško funkcioniše, iako postoje pozitivni primeri po školama.

 

Svetski dan osoba sa invaliditetom u Požarevcu je obeležen u Centru za kulturu u Požarevcu uz prisustvo lokalnih udruženja i predstavnika lokalne vlasti.  

 

 

U Beogradu je održana zajednička sednica skupštinskih odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva.

.Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković u izjavi dostavljenoj medijima navela da, i pored toga što postoji dobar zakonodavni okvir, pritužbe upućene Povereniku ukazuju da je diskriminacija osoba sa invaliditetom najuočljivija u oblastima obrazovanja, rada i zapošljavanja, života u zajednici, jednakosti pred zakonom, pristupu uslugama i informacijama.

Ona je podvukla da su veoma važni dobri antidiskriminatorni zakoni i njihova puna primena.

Podsećajući da će za nekoliko dana biti otvorena prva pregovaračka poglavlja, direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković saopštila je da će u narednom periodu fokus biti na Poglavlju 23, a koje će, kako se nada, biti otvoreno na proleće.

To poglavlje se, objasnila je, između ostalog bavi u najširem smislu pitanjem poštovanja osnovnih ljudskih prava, gde se podrazumevaju ljudska prava u najširem smislu, pa i manjinska i prava ranjivih grupa u koje spadaju osobe sa invaliditetom.

Pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vladimir Pešić izjavio je da je u prethodnom periodu urađeno dosta na poboljšanju zakonodavnog okvira u zaštiti osoba sa invaliditetom. Najavio je da će u skupštinsku proceduru uskoro stići dopune Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, koje će omogućiti potpisivanje faksimilom osoba sa invaliditetom čiji ih invaliditet sprečava sa se potpisuju.

Takođe, najavio je i rad na izradi nove strategije za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, budući da aktuelnoj ističe rok na kraju godine.

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković najavio je da će za mesec dana u skupštinsku proceduru stići i Predlog zakona o socijalnom preduzetništvu, koji za cilj ima da se sve društvene grupe razvijaju na jednak i kvalitetan način.

Moto ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dan osoba sa invaliditetom je, kako je poručio, inkluzija, pristupačnost i osnaživanje.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom održava se pod sloganom „Za život bez barijera”.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend