Lokalne vesti

Period adaptacije na toplo vreme

Nagle promene temperature često izazivaju fizičke i psihičke probleme, a smena godišnjih doba, naročito zimsko-prolećna, osim toplijeg vremena sa sobom donosi i promene na koje organizam mora da se prilagodi.

Dolaskom lepog vremena i sa naglim promenama temperature koje su karakteristične za prelazni period zima-proleće često se javlja takozvani prolećni umor, a odlikuju ga malaksalost, iscrpljenost, pospanost i manjak koncentracije.

Sa dužim i sve toplijim danima koji najavljuju proleće, nije neuobičajeno da se simptomi prolećnog umora jave naglo i da nam poremete svakodnevno funkcionisanje. Prolećni umor nije ozbiljan zdravstveni problem i on se uglavnom javlja kao posledica zimskog načina ishrane, kao i zbog smanjenog nivoa hormona sreće (serotonina) koji nas održava u dobrom raspoloženju.

Iako zvuči neobično što se uz više sunca i svetla (a to znači povećanu proizvodnju serotonina) javljaju umor i depresija, za to postoji naučno objašnjenje: zbog viših temperatura krvni sudovi se šire, što za posledicu ima pad krvnog pritiska, a rezultat su tipični simptomi prolećnog umora. Od ovih tegoba češće pate meteoropate.

Požarevačku Hitnu pomoć ovih dana najviše zovu sugrađani koji imaju hronična i akutna respiratorna oboljenja, a pospanost i umor rešavaju sami.

Kako je aktuelan period tzv. adaptacije na više temperature, koji će trajati par dana, dr Tripković kaže da se uglavnom dešavaju kolapsi, pa čak i na javnom mestu.

Hitna služba Doma zdravlja u Požarevcu brine o pacijentima iz Požarevca i Malog Crnića, pa je nekada teško da stignu blagovremeno. Tokom dana rade dve ekipe, s tim što nedostaje treći lekar koji bi dežurao u prostorijama Hitne pomoći, dok su kod noćnih dežurstava mobilne, takođe, dve ekipe, ali zato jedan lekar ostaje u Službi. Jednu ekipu čine lekar, tehničar i vozač.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend