Lokalne vesti

Pešačenjem do zdravlja

Planinarski klub Vukan Požarevac pokreće kontinuirane rekreativne akcije pešačenja nedeljom, sa nazivom "Pešačenjem do zdravlja" za sve zainteresovane građane Požarevca.

Cilj akcija je boravak u prirodi – na čistom vazduhu, druženje, sticanje fizičke kondicije i mentalne opuštenosti, upoznavanje novih prijatelja, promocija Čačalice i drugih prirodnih i kulturnih znamenitosti u okruženju, širenje ekološke svesti i edukacija građana.

Akcije se izvode pod pokroviteljstvom Planinarskog saveza Srbije, Sportskog saveza grada Požarevca, Sekretarijata za sport i omladinu grada Požarevca, Zavoda za javno zdravlje Požarevac i Kancelarije za mlade i potpuno su otvorenog tipa i mogu učestvovati svi zaiteresovani građani Požarevca i okoline.

Postoje dve pešačke staze:

1. Staza: Ekološki dom na Čačalici  – Minine vode – Reka Mlava – Vikend naselje (sa izvorom) – Vidikovac – Čačalica (dužina staze: 11 km)

2. Staza:  Ekološki dom na Čačalici – Stari petrovački put – Vikend naselje (sa izvorom) – Reka Mlava – Stara živinarska farma – Sojin salaš – Lovačka čeka – Čačalica (dužina staze: 12 km)

Pešačenje i zdravlje

Svetska zdravstvena organizacija je ozvaničila nedovoljno kretanje kao faktor rizika broj 1 kada je u pitanju ljudsko zdravlje – to je pogubnije od alkohola i pušenja.

Svetski stručnjaci najavljuju i pojavu novih bolesti, kao direktne posledice nedovoljnog kretanja ljudi.

Slika savremenog načina života je izražena kroz mnogo sedenja, a malo pešačenja.

Pešačenjem se stiče i bolje pamćenje, stabilizuje krvni pritisak, lakše se podnose frustracije i stresna svakodnevnica, jača imuni sistem, bolje radi varenje, reguliše se telesna težina…

Pešačenje u prirodi je stari recept za dobro zdravlje i dug život.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend