Lokalne vesti

Pesničko veče posvećeno borbi protiv nasilja nad ženama

Povodom Medjunarodnog dana borbe protiv nasilja nad zenama u Domu kulture Kostolac, odrzana je manifestacija u kojoj su ucestvovali strucnjaci za problem nasilja nad zenama i pesnici.

Manifestacija je osmisljena i odrzana u organizaciji Centra za kulturu Kostolac, u saradnji sa Klubom ljubitelja knjige „Majdan „ i Udruzenjem Uspesnih zena Kostolca , a pod pokroviteljstvom Gradske opstine Kostolac. 

U uvodnom predavanju psihologa Olivere Hajrovic prisutni su upoznati sa osnovnim psiholoskim pojavama koje se odigravaju u licnostima zena koje trpe i muskaraca koji su pocinioci nasilja kao i o karakteristikama njihovih postupaka i uzajamnih odnosa. Ucesnici su imali priliku i da saznaju kako se mogu prepoznati rani znaci nasilnistva, a takodje i kako je moguce prici i pomoci zlostavljanoj zeni i sta treba uciniti u situaciji kada ona odbija da govori o onome sto joj se desava.

Dipl.pravnik Dragoljub Jankovic i socijalni radnik Ivan Gojkovic, kao predstavnici Centra za socijalni rad govorili su o rasprostranjenosti nasilja u Branicevskom kraju, a i sire, kao i o konkretnim zakonskim i strucnim procedurama koje se preduzimaju u situacijama kada se nasilje prijavi.

Predstavnice Udruzenje Uspesnih zena Kostolac, Tanja Grgic i Andrea Stojicevic prezentovale su svoje dosadasnje aktivnosti na planu prevencije i suzbijanja nasilja nad zenama i kao osnovni moto u svom radu istakle zenski mir i osmeh kojima validiraju rezultate koje ostvaruju.

Pesnici su snagom svog umetnickog bica koje neposredno doziviljava sustinu zivotnih zbivanja dali posebnu dimenziju i draz ovoj manifestaciji. Stihovima Slavice Pejovic, Slavice Jovanovic, Veroslave Malesevic, Magdalene Redzovic,Zorana Stojicevica Rikarda i Dragana Zurzevica prisutnima su na slikovit i autentican nacin prikazani strahovi, patnje, izgubljeni snovi i nade, ali i prkos zlostavljanih zena koji budi nadu u ozdravljenje i nastavak zivota bez nasilja.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend