Lokalne vesti

Petrovčanima dostupno čuvanje matičnih ćelija novorodjenčadi

Opšta bolnica u Petrovcu na Mlavi dobila je saglasnost Ministarstva zdravlja za uzimanje matičnih ćelija iz pupčanika novorodjenčeta.

Ugovor je sklopljen sa preduzećem Cryo-Save Serbia iz Beograda koji je autorizovani agent vodeće evropske banke matičnih ćelija iz pupčane vrpce Cryo save. Sedište banke nalazi se u Holandiji, a glavna laboratorija u Belgiji.

Matične ćelije su osnovne ćelije ljudskog organizma, od kojih razvojem nastaju sva tkiva. Medjutim, one imaju mogućnost da se transformišu u određena tkiva tokom čitavog života. To znači da predstavljaju svojevrsnu “rezervu” za obnavljanje oštećenih tkiva.

Danas je razvijena čitava medicinska grana koja koristi matične ćelije za terapiju raznih bolesti – regenerativna medicina. Uspešno se tretira preko 70 različitih oboljenja (razne vrste leukemija, genetske bolesti metabolizma, imunološkog sistema i anemije…).

Roditelji koji se odluče na ovu proceduru, nekoliko nedelja pred termin porodjaja treba da dobiju set za uzimanje i transport uzorka krvi iz pupčanika, koji porodilja nosi sa sobom na porodjaj. Osnovni podaci o budućim roditeljima se dostavljaju Ministarstvu zdravlja radi dobijanja potrebnih saglasnosti. Ugovore sa bankom potpisuju oba buduća roditelja, ili samo buduća majka.

Uzimanje i čuvanje krvi iz pupčanika nije pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, pa troškove te procedure snose roditelji. Ukupni troškovi – koji obuhvataju transport, obradu, zamrzavanje i čuvanje matičnih ćelija prvih 20 godina, kao i eventualnu dostavu u slučaju potrebe, iznose 1.800 evra.

Trudnice mogu dobiti sve informacije kontaktom na telefone: 011/7850 5415 i 011/7850 516. Takodje, detaljnije informacije o ovoj banci mogu se videti i na sajtu www.cryo-save.com.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend