Lokalne vesti

Petrović: Novac iz budžeta trošiti efikasnije

Veća sredstva i nadležnosti lokalnim samoupravama koje će se postepeno prenositi sa republičkog nivoa neće biti od velike koristi za razvoj gradova i opština ukoliko se ne poboljša operativnost i efikasnost lokalnih službi, ocenio je načelnik Braničevskog okruga Goran Petrović.

Lokalni budžeti moraju biti razvojni, a ne potrošački, dok lokalna uprava mora biti sposobna da izradjuje projektnu dokumentaciju, rekao je on.

„To znači da se projekti za sledeću godinu rade godinu dana unapred, ili dve. To znači i da dolazi do udruživanja lokalnih samouprava kada su neki zajednički projekti u pitanju. To znači da imate jedan sistem planiranja koji će biti sproveden u jednom mandatu. Možete vi sada nekome dati i 100 miliona evra, ali je pitanje da li je on sposoban da izradi projekte i taj novac potroši", naglasio je Petrović.

 

Požarevac prošle godine nije mogao da se pohvali efikasnošću. Dokraja 2009. oko 600 miliona dinara investicija nije bilo realizovano ili oko 62 odsto finansijskog plana. Direkcija za izgradnju je deo novca  pokušala da opravda uštedom koja je ostvarena preko javnih nabavki, ali ključno pitanje glasi  u kojoj meri su investicije do sada planirane na osnovu potpune projektne dokumentacije.

 

Petrović smatra da trenutno postoje mnogi problemi i da se zanačajan deo poslova obavlja preko direkcija za izgradnju u kojima dolazi do zastoja. Da bi novac iz budžeta počeo da se troši na pravi način, potrebno je prestati sa praksom da se sredstva u budžetu opredeljuju za ideje koje nisu potkrepljene konkretnim projektima. Petrović smatra i da je potrebno rekonstruisati direkcije za izgradnju i centralizovati javne nabavke.

„Ako se budžet troši brzo, a ulaže se u infrastrukturne objekte, onda je to dobro i takva lokalna samouprava ima kapacitet. Ukoliko to ide sporo, pa ne potrošite sav budžet u ovoj godini, a  nemoguće je ponekad, onda imate relativan problem. Kod nas često dolazi do toga da imate novac, a ne možete da ga potrošite. Nasledjeno stanje je bilo takvo da se novac iz budžeta odobrava i kad nemate projekat, već samo ideju. Pre svega,  moramo razviti operativnost lokalnih samouprava i restruktuirati direkcije za izgradnju. Moramo, takodje, centralizovati javne nabavke u svim lokalnim samoupravama i u gradu Požarevcu. Time ćemo omogućiti brže kretanje sredstava i bržu realizaciju projekata. Međutim, oni koji ih izradjuju i oni koji donose odluke o realizaciji moraju raditi brže",zaključio je Petrović.

Nedavno je i gradonačelnik Miodrag Milosavljević priznao da se u poslednje dve godine izlazilo u susret predlozima budžetskih korisnika kojima su sredstva odobravana bez završenih projekata i dobijenih dozvola. On je najavio da bi od naredne godine ta praksa trebalo da se prekine.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend