Lokalne vesti

Piši-briši signalizacija. Šta su problemi sa novim iscrtavanjem saobraćajnica u Požarevcu?

Već tri nedelje ne jenjava nezadovoljstvo i iščuđavanje građana po društvenim mrežama zbog nove horizontalne signalizacije u centralnim požarevačkim ulicama. Takav utisak prethodnih dana pojačan je zbog obeležavanja, pa brisanja i ponovnog iscrtavanja nove signalizacije ispred centralne apoteke u Požarevcu.

U gradskoj upravi su novu signalizaciju objasnili željom da se poveća bezbednost u saobraćaju. Međutim, mnogi vozači kažu da je to diskutabilno i da nisu sigurni da će ovakvo rešenje pokazati željene efekte.

Pre svega, činjenica je da se mnogi učesnici u saobraćaju iz grada ponašaju po ustaljenim navikama, ali i što na nekim mestima nova farba brzo bledi i meša se sa starim oznakama što može izazvati konfuziju i ugroziti bezbednost.

Pre svega, postavlja se pitanje zbog čega se široki kolovozi u Požarevcu sužavaju i da li je to novi trend u gradu. Podsećamo da je Lenjinova ulica prošle godine rekonstrukcijom proširena na tri trake i da je isto urađeno sa delom Takovske. Očekivali smo da se isto ove godine dogodi sa ulicom Jovana Šerbanovića koja je, međutim, urađena sa dve uske trake što je naišlo na negativne reakcije u jednom delu javnosti.  

Vozači se pre svega žale da su novim obeležavanjem kolovozne trake, u inače širokim ulicama u centru, postale preuske i da je nemoguće da se u vožnji ne napravi prekršaj. Oni smatraju da su neka rešenja dobra na pojedinim raskrsnicama, ali da u celini nije bilo potrebe da se besomučno iscrtavaju besmisleno široka ostrva po sredini kolovoza i maksimalno sužavaju trake kojima se vozila kreću. To objašnjavaju time da takva signalizacija kod vozača zahteva maksimalnu koncentraciju, ali i da previše odvlači pažnju od ostalih dešavanja u saobraćaju.

Na to se nadovezuje problem sa parkiranjem jer je na nekim mestima nemoguće parkirati vozilo, a da se ne napravi prekršaj. Od vozača se traži velika preciznost u vožnji i nije moguće da se ne pregazi ostrvo (rešetka) ako neko vozilo štrči sa parkinga. Obilaženje sporih bicikala je takođe nemoguće.

Takve situacije koje će biti učestale usporavaju već usporen saobraćaj u centru grada, što je  možda pozitivno sa stanovišta bezbednosti pešaka i ostalih učesnika u aobraćaju, ali je dugoročno u suprotnosti sa namerama da se nekoliko saobraćajnica u strogom centru Požarevca pretvori u pešačku zonu. U tom slučaju okolne ulice bi trebalo da postanu dovoljno komotne da omoguće frekventniji protok vozila i nadomeste gubitak Tabačke čaršije, Trga oslobođenja, Lenjinove i dela Drinske.

Da nešto nije u redu i da odgovorni projektanti nisu na najbolji način razmotrili sve aspekte prilikom planiranja nove signalizacije, pokazalo je iscrtavanje kolovoza ispred apoteke u ulici Moše Pijade u Požarevcu. Najpre je „precrtano“ parking mesto za osobe sa invaliditetom (OSI), da bi nekoliko dana kasnije radnici vratili u funkciju pomenuto parking mesto, ali ovog puta okrenuto naopako. Bilo koja OSI zna da je nužno da pri uslovima nove signalizacije parkira u rikverc kako bi izašla iz vozila. Da ne pričamo o tome da novo obeležavanje nije propraćeno adekvatno sa vertikalnom signalizacijom.

Neka rešenja u istoj ulici, takođe su diskutabilna. Najpre, to je pomeranje pešačkog prelaza kod pijace, pa sada imamo dve „zebre“ na vrlo maloj udaljenosti. Brisanje skretanja u Dositejevu ulicu iz smera višeg suda ima smisla samo ako je cilj frekventniji saobraćaj. Međutim, tu je ulaz u parking koji će tokom radnih dana samo stvarati gužve jer vozači sada imaju na raspolaganju samo jednu traku plus dva vrlo malo udaljena pešačka prelaza. Kada na sve to dodamo i kružni tok čija se se izgradnja najavljuje kod Višeg suda, nova signalizacija ima vrlo malo smisla i samo će napraviti komplikacije u ovom delu grada.

Vozači sa kojima smo razgovarali kažu da se trude da poštuju novu signalizaciju, a oni sa dugim stažom koji su vozili širom zemlje i inostranstva kažu da ovakvo obeležavanje nikada nisu videli.

Vaše utiske o novoj signalizaciji u Požarevcu možete izneti u komentarima.  

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend