Lokalne vesti

Počeli radovi na prenameni „porodilišta“

U Opštoj bolnici u Požarevcu počeli su radovi na prenameni „nove“ bolničke zgrade. Tender je okončan, a za izvođača je izabrano preduzeće Jugogradnja iz Beograda.

Izgradnja nesuđenog porodilišta na 9.000 kvadrata stopirana je 2000. godine.

U prvoj fazi realizacije projekta predviđeno je da se urede suteren I prizemlje. U prizemlju će se nalaziti Urgentno prijemno odeljenje za hitne slučajeve kao i hirurško, ortopedsko i ginekološko odeljenje.

Suteren je namenjen za patologiju. Porodilište je planirano u drugoj fazi.

Evropska unija je preko programa prekogranične saradnje Požarevca i rumunske Rešice „Zdravlje bez granica opredelila sredstva koja će se utrošiti u prvoj fazi radova, koja će obuhvatiti adaptaciju i uređenje suturena i prizemlja.

Ugovor o partnerstvu potpisan je krajem 2012, na ukupan iznos od 2,17 miliona evra. Od toga, Požarevac je dobio 1,27 miliona, a Rešica preostali deo. Takođe, za novu bolničku zgradu i Grad Požarevac je u budžetu izdvojio 65 miliona dinara. Ministarstvo zdravlja je odvojilo oko 5 miliona dinara.

Direktor bolnice, Srećko Bosić kaže da je ovo najznačajnija i jedna od najvećih investicija koja se realizuje iz fondova EU.  

Nakon prve, planira se i druga faza radova, koja će obuhvatiti uređenje prvog, drugog i trećeg sprata. Na prvom spratu biće smešteni ginekologija i porodilište, na drugom hirurgija sa urologijom, a na trećem centralni hirurški blok sa osam operacionih sala. Za ove radove još uvek je potrebno obezbediti oko 2,5 miliona evra, zbog čega je nužna pomoć donatora.

Zamišenja kao porodilište, nova bolnička zgrada koja je važila za marketinški projekat porodice Slobodana Miloševića počela je da se gradi pre skoro 16 godina,  ali su svi radovi zamrli 2000. godine.

Za preglomazno porodilište na četiri nivoa i površinom od oko 9.000 kvadrata niko nije bio zainteresovan dok nije izvršena prenamena prostora i pokrenuta inicijativa na lokalnom nivou da se zgrada konačno završi.  

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend