Lokalne vesti

Počinje drugi Dunav film fest

Drugo izdanje "Dunav film festa", koji počinje danas, a publici u Smederevu će do 25. avgusta predstaviti više od četrdeset filmskih ostvarenja.

Ljubitelji filma imaće priliku da u autentičnom ambijentu Smederevske tvrđave, srednjevekovne srpske prestonice, pogledaju aktuelna filmska ostvarenja iz država kroz koje protiče reka Dunav, koji su obeležili podunavsku kinematografija u prethodnoj godini.

Takmičarska selekcija „Dunav film festa“ donosi osam naslova, koji su nagrađeni ili prikazani na evropskim festivalima, poput filma „Zviždači“ rumunskog reditelja Kornelija Porumbojua, koji otvara manifestaciju. 

U takmičarskoj selekciji biće prikazani i filmovi „Otac“ reditelja Kristine Grozeve i Petra Valhanova, „Neka bude svetlost“, reditelja Marka Skopa, „Zlatna rukavica“ delo Fatiha Akina, „Mali Džo“ Džesike Hausner, film „Izvan sistema“ Nore Fingšajt, mađarski film „Ruben Brent Kolekcionar“ Miodraga Krstića i domaće ostvarenje „Ajvar“ Ane Marie Rossi.

Van konkurencije biće prikazna ostvarenja – „Bol i slava“ Pedra Almodovara, „U tuđoj kući“ Džejmsa Kanta i biografski film „Diego Maradona“. U sekciji „Dunavski hitovi“, na lokaciji na Dunavu, biće prikazana ostvarenja koja su obeležila podunavsku kinematografiju u prethodnih nekoliko godina, a koje publika nije imala priliku da pogleda do sada.

U centru Smedereva, na Karađorđevom trgu, biće projekcije kultnih ostvarenja domaće kinematografije „Ljubav i moda“, „Petrijin venac“, „Tri karte za Holivud“, „Nacionalna klasa“, „Miris poljskog cveća“.

U Centru za kulturu ljubitelji sedme umetnosti imaće priliku da pogledaju najznačajnije evropske naslove iz proteklih godina poput filma „Oni“, „Hladni rat“, „Toni Erdman“.

Film „Vudstok“, kojim se obeležava 50-godišnjica od legendarnog festivala Vudstok, biće prikazan danas u Malom gradu smederevske tvđave, kao svojevrsan uvod u festival.

U okviru festivala gledaoci će biti u prilici da prisustvuju i programu „Dunav na filmu“ ; i pogledaju filmove „Pre svitanja“, „Na lepom plavom Dunavu“ i „U julu“.

Nagradu „Dunavska lađa“, za najbolji film u takmičarskoj selekciji, biraće tročlani žiri koji čine Janko Popović Volarić, Radivoje Raša Bukvić i Nives Ivanković. Pored oficijelnog žirija drugog „Dunav film festa“, ove godine o najboljima prvi put odlučiće i mladi festivalski žiri. Najbolji film, najboljeg mladog autora i glumačko ostvarenje u Smederevu će odabrati tročlani žiri koji čine Marko Grabež, Marko Vasiljević i Maja Šuša.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend