Lokalne vesti

Počinje projekat „Komšije se pomažu, ambalažu odlažu“

U svečanim salonima gradskog zdanja predstavljen je projekat kompanije Coca-Cola HBC Srbija i kompanije Sekopak „Komšije se pomažu, ambalažu odlažu“.

Ovaj projekat je podržala gradska uprava Požarevac, a predvišeno je prikupljanje PET ambalaže i limenki na najneposrednjiji način „od vrata do vrata“. Kao okosnica projekta osnovano je osam socijalnih preduzeća koja će u Požarevcu skupljati ambalažni otpad iz domaćinstava. Projekat će se sprovoditi u naredne 3 godine.

Realizacija ovog projekta počinje u Požarevcu, a Memorandum o saradnji potpisali su Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca i Svetoslav Atanasov, generani direktor Coca-Cola HBC Srbija. Projektom je planirano unapređenje u oblasti reciklaže ambalaže, podizanje nivoa prikuljenog otpada na mestu nastanka i podsticanje zapošljavanja socijalno ugrošenih kategorija stanovništa.

Svetoslav Atanasov, generalni direktor Coca-Cola HBC Srbije je istakao da ova kompanja, kao lider u proizvodnji bezalkoholnih napitaka, u potpunosti svestna svog uticaja na okruženje, a posebno u oblasti odlaganje ambalaže.

„Ovaj projekat je značajan jer nema samo ekološki aspket nego i vrlo značajan socijalni ugao.Građani Požarevca imaće mogućnosti da pravilno odlože ambalažni otpad, očiste svoju okolinu ali i da pomognu komšijama koji su iz socijalno osetljivih grupa da zarade za svoj opstanak i dostojanstven ćivot za sebe i svoje porodice“ istakao je Atanasov.

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović kazao je da je ovo još jedan važan korak ka zaštiti životne sredine.

„Ovim projektom ne samo što ćemo u požarevačkim prigadskim naseljima razviti sistem organizovanog iznošenja komunalnog otpada, već ćemo i zaposliti i određeni broj naših sugrađana. Zajedničkim poduhvatom sa našim uvaženim partnerima, kompanijom Coca-Cola HBC Srbije i Sekopakom, planiramo da steknemo dragoceno iskustvo koje ćemo primeniti i nakon stavljanja u funkciju reciklažnog centra koji je u izgradnji“ naglasio je Spasović.

Coca-Cola HBC Srbija u potpunosti finasria program uz stručnu, mentorsku i logističku pomoć Sekopaka i u saradnji sa lokalnim javnim komnunalnim preduzećima, kao i sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. Projekat se, pored Požarevca, razvija i u Valjevu.

Svu prikupljenu ambalažu, koju prikupe osam novoosnovana socijalna preduzeća, Sekopak će otkupljivati po tržišnim cenama.

Za preduzetnika koji po isteku tri godine ispuni postavljene ciljeve i bude najuspešniji u skupljanju, Coca-Cola HBC Srbije obezbediće vredan poklon, kamion Icevo Porter.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend