Lokalne vesti

Počinje upis oko 550 mališana u prvi razred

U osnovnim školama u Požarevcu i Kostolcu počinje upis đaka u prvi razred, a ove godine u školu kreću deca rođena od 1. marta 2005. do 1. marta 2006. godine.

Upis zvanično traje do kraja maja, ali su škole dužne da primaju prvake sve do 1. septembra, rekao je Tanjugu pomoćnik ministra prosvete Želimir Popov.

U školu kreću deca sa najmanje šest i po, a najviše sa sedam i po godina i njihovi roditelji su obavezni da ih upišu u prvi razred, jer, u suprotnom, slede kazne od 5.000 do 25.000 dinara.

Na osonvu matičnih knjiga, ove godine u prvi razred u Požarevcu biće upisano oko 400 mališana, dok će u Kostolcu biti oko 150.

Od dokumentacije, potreban je izvod iz matične knjige rođenih, potvrda o prebivalištu, dokaz o zdravstvenom pregledu deteta i potvrda da je dete pohađalo pripremni predškolski program.

Izuzetno, deca iz osetljivih društvenih grupa mogu da se upišu u školu bez dokaza o prebivalištu roditelja i potrebne dokumentacije, rekao je Popov, zadužen za predskolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje.

Decu testiraju školski psiholozi i pedagozi, a moraju da obave i sistematski pregled kod pedijatra, specijaliste za ORL, očnog lekara i logopeda.

Za decu sa motoričkim i čulnim smetnjama škola može da donese individualni obrazovni plan.

Postoji mogućnost da dete ranije krene u školu, sa šest do šest i po godina, ali tek nakon provere spremnosti za polazak u školu.

Takođe, ako dete starije od sedam i po godina, zbog bolesti ili drugih razloga, nije upisano u prvi razred, može da se upiše u prvi ili odgovarajući razred na osnovu prethodne provere znanja.

Škola je dužna da upiše svako dete sa svog područja. Na zahtev roditelja, u skladu sa mogućnostima škole, dete može pohađati i školu kojoj teritorijalno ne pripada.

Pored državnih, deca mogu da se upišu i u privatne osnovne škole, koje rade po zvaničnim planovima i programima.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend