Lokalne vesti

Podrška USAID-a razvoju omladinskog preduzetništva

Grad Požarevac danas je sa USAID-om potpisao memorandum o saradnji koji je se odnosi na poboljšanje uslova za razvoj omladinskog preduzetništva. Sporazum je u Požarevcu danas potpisalo još osam opština iz centralne i istočne Srbije.

Potpisivanje ima za cilj da poboljša uslove za smanjenje nezaposlenosti kod mladih i promoviše kulturu preduzetništva.

 Američka agencija za međunarodni razvoj USAID ulazi u saradnju sa ukupno 16 lokalnih samouprava u Srbiji kako bi se koordinatorima lokalnih kancelarija za mlade omogućilo da stručno usavršavanje za razvoj omladinskog preduzetništva i zapošljavanja mladih.

Direktor USAID-ovog programa ekonomske sigurnosti Majkl Bilsberi kaže da saradnja sa Ministarstvom omladine i sporta traje već tri godine na realizaciji strategije za mlade. Program koji sprovodi USAID odnosi se na zapošljavanje mladih i preduzetništvo.  Podrška je usmerena prema lokalnim zajednicima, na saradnju sa koordinatorima kancelarija za mlade i konkretnu podršku mladim preduzetnicima, navodi Bilsberi.

„Opštinama smo ponudili da osmisle jedan sveobuhvatan plan za promovisanje preduzetništva.  Kada je reč o podršci koordinatorima za mlade, mi smo pokušali da im pomognemo da podignu sopstvene kapacitete i znanje prošire kako bi mogli bolje da organizuju i pomažu razvoj preduzetništva za mlade. Od 2007. do danas USAID je organizovano treninge za 1.000 mladih ljudi u cilju da im pomogne da pokrenu novo ili osnaže poslovanje postojećeg preduzeća", kazao je on.

Danas su pored Požarevca memorandum potpisale i lokalne samouprave Golupca, Velikog Gradišta, Petrovca, Smedereva, Kragujevca, Zaječara, Lapova i  Despotovca.

USAID je kasnije u Kruševcu zaključio saradnju su lokalnim samoupravama Kruševca, Aleksandrovca, Aleksinca, Blaca, Prokuplja, Žitorađe i Kuršumlije.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend