Lokalne vesti

Podsticaji za osobe sa invaliditetom

Nacionalna služba za zapošljavanje je prvi put raspisala konkurse za podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom ukupne vrednosti 800 miliona dinara.

Ovih osam programa trebalo bi da predstavljaju početak prave primene Zakona o rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom koji je usvojen 2009. godine.  Prema evidenciji Naionalone službe za zapošljavanje, u Srbiji  su trenutno nezaposlene 20.402 osobe, a u požarevackoj filijali registrovano je 116 lica sa invaliditetom. Lica sa invaliditetom spadaju u kategoriju najteže zapošljivih lica, kaže direktor filijale u Požarevcu, Danka Nikić Matović.

U okviru ovih 20.402 nezaposlena nalazi se 49% osoba bez stručnih kvalifikacija, 48%  je sa srednjom stručnom spremom i samo 3 % nezaposlenih lica sa višom školom i fakultetom. To su ranjive grupe i da se ne bi desilo da one jednog dana budu otudjene sa tržišta rada, NSZ je ove godine prvi put raspisala konkurse za zapošljavanje i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom.

Raspisanim konkursima je precizirano da je 215 miliona dinara predviđeno za mere i aktivnosti profesionalne rehabilitacije, 450 miliona dinara za podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom kroz odobravanje subvencija za programe samozapošljavanja i otvaranja novih radnih mesta, kao i za zarade osoba sa invaliditetom bez radnog iskustva i zaposlenih na javnim radovima.

Takođe još 135 miliona dinara obezbeđeno je za prilagođavanje radnog mesta i nadoknadu troškova za stručnu podrsku osobama sa invaliditetom.

Prema Zakonu o rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, poslodavci  su u obavezi ili da zaposle osobu sa invaliditetom ili da uplate u poseban fond određenu sumu novca, a upravo ovih 800 miliona dinara je iz tog fonda.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend