Lokalne vesti

Pojačana kontrola pšenice i brašna

Dobar deo pšenice ovogodišnjeg roda završiće u stočnoj hrani, jer sa stanovišta bezbednosti hrane neće moći da se samelje u brašno za ljudsku ishranu.

I dok pojedini mediji prenose da je pšenicu zahvatilo gljivično oboljenje čija je posledica previše deoksinivalenola (DON), supstance iz grupe mikotoksina, u Ministarstvu poljoprivrede tvrde da „domaće žito nije zaraženo” i da se sva pšenica kontroliše intenzivno – još od žetve.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević rekao je za Tanjug da je reč o produktu rada nekih gljiva koje se javljaju na pšenici zbog izuzetno kišnog perioda, pogotovo u toku proleća i to na pojedinim parcelama koje nisu dovoljno štićene. Objasnio je da ima više razloga za to. Negde su bili loši vremenski uslovi, a u drugim slučajevima proizvođači nisu naviknuti da slušaju preporuke stručnjaka. Do ovoga je došlo i zbog pojave gljivice fuzarijum na pšenici, opasnog sistemičnog oboljenja koje se prenosi zrnom. Kako je rekao, u toku vegetacije, kao i u fazi žetve, obavlja se stalna kontrola na prisustvo mikotoksina. Posebno na prisustvo deoksinivalenola, koji je fuzarijumski mikotoksin. Istraživanja pokazuju da se češće javlja kod žitarica kao što su kukuruz, pšenica i ječam, nego kod raži ili pirinča. Može biti prisutan i u mesu i mleku. Kod ljudi može da uzrokuje mučninu, stomačne stomačne tegobe, vrtoglavicu, ali nema dovoljno dokaza o kancerogenosti ovog mikotoksina.

– Kod pšenice u skladištima koja je imala povećanu koncentraciju DON-a preduzete su mere, a to je zabrana korišćenja za ljudsku ishranu, tako da je korišćena samo za stočnu hranu – rekao je Milosavljević.

Zdravko Šajatović iz „Žitounije” potvrdio je za „Politiku” da je fuzarijum kod pšenice ove godine rasprostranjeniji nego obično, zbog čega su mlinari pojačali kontrole. Tamo gde su koncentracije povećane, pšenica se proglašava stočnom. Sve ovo uzrokovalo je rast cena kvalitetne pšenice.

– Sa većom pažnjom se obrađuje pšenica za mlevenje, što proizvođačima povećava troškove. Sa ministarstvom poljoprivrede održano je nekoliko sastanaka i kontrole su intenzivne, sa aspekta bezbednosti hrane. Cena brašna se za sada drži na istom nivou, ali ne isključujem ni mogućnost poskupljenja – rekao je Šajatović.

On je istakao da problem sa mikotoksinom fuzarijuma ima veliki broj država u regionu – Hrvatska, Mađarska, Rumunija, a najviše Bugarska. Zbog toga će mnoge zemlje u okruženju imati znatno više stočne pšenice za prodaju, što znači i manje prihode od žita.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend