Lokalne vesti

Polaganje prijemnih za učenike sa posebnim sposobnostima na tradicionalan način

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sprovodi prijavljivanje učenika za poganje prijemnog ispita za upis u specijalizovane srednje škole.

Neke od specijalizovani škola su Matematička i Filološka gimnazija, učenici sa posebnim sposobnostima za informatiku i računarstvo, muzičke, baletske, likovne i druge.

Kandidati za upis u specijalizovana odeljenja anketiraju se o uslovima u kojima bi se ovaj ispit mogao realizovati u kućnim uslovima.

Ukoliko se izdvoje prijemni ispiti kojima se proveravaju veštine (crtanje, slikanje, sviranje, pevanje, igra, vajanje) i razmatraju mogućnosti realizacije ispita koji su usmereni na papir/olovka u kućnim uslovima može se doći do sledećih zaključaka:

– da su mnogobrojni učenici već iskazali interesovanje za ova specijalizovana odeljenja

– da nemaju svi učenici dostupnu opremu za realizaciju ispita na daljinu. Oko 10 odsto od do sada prijavljenih učenika nije u mogućnosti da polaže onlajn.

Da bi se ispunio jedan od bazičnih principa obrazovanja, a to je podjednaka dostupnost obrazovanja za sve učenike na celoj teritoriji Republike Srbije, Ministarstvo će realizaciji ovih ispita pristupiti na dosadašnji način kada se epidemiološki rizici svedu na najmanju moguću meru, saopštilo je Ministarstvo.

Do tada će srednjim školama biti dostupni podaci o broju zainteresovanih učenika i predloženi načini organizacije besplatne onlajn pripremne nastave.

Napominjemo da pojedine specijalizovane gimnazije već organizuju ovakav oblik pripreme za polaganje prijemnih ispita, zaključuje se u saopštenju.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend