Lokalne vesti

Polaganjem venaca odana počast braniocima Stiga u Prvom svetskom ratu

U ponedeljak, 7. septembra, polaganjem venaca na spomenik junacima 9. Pešadijskog puka prvog poziva Dunavske divizije u podunavskom selu Ram, odana je počast stradalim vojnicima tokom odbrane Stiga u Prvom svetskom ratu.

Srpski vojnici poginuli su na ovom mestu 07. oktobra 1915. godine, hrabro braneći Stig i Mlavu pri povratku austrougarske vojske kada je izvršen napad Nemaca, predvođenih Makenzenom.

“Bili smo ostavljeni sami sebi, a neprijatelj je bio silniji nego ikada. Nadmoćnost Makenzenovih Nemaca, i brojna i tehnička, bila je tolika da je njihova pobeda bila sigurna, naš poraz neminovan. To se jasno osećalo još dok su bili na levoj obali Dunava. Pa ipak se nije zadrhtalo, ipak se borilo za svaku stopu, do poslednjeg čoveka…“ zapisao je Vlastimir S. Petković. u knjizi „Od Rama do Кrfa: do poslednjeg čoveka“.

Vence su položile delegacije opštine Veliko Gradište, Vojske Srbije, Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova do 1918. godine i Udruženja građana “Ramska tvrđava“.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend