Lokalne vesti

Popisuju ptice do kraja meseca

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da od danas do 30. januara sprovodi zimski popis ptica vodenih staništa tokom koga će više od 150 volontera-popisivača obići reke, jezera, bare, ribnjake, kanale i slična vodena staništa u potrazi za pticama.

Ornitolozi i ljubitelji ptica lociraće i prebrojaće divlje patke, guske, labudove, barske koke, ždralove, čaplje, ronce, gnjurce, kormorane, galebove, šljuke i brojne druge vrste divljih ptica koje žive uz vodena staništa, poput ugroženog belorepana i crnog orla.

Cilj ovogodišnjeg zimskog popisa ptica je obilazak celokupnih tokova naših najvećih reka poput Dunava i Velike Morave.

Popis ptica se sprovodi u Srbiji od 1982. godine, a pored evidentiranja vrsta i brojnosti uočenih ptica, istraživači će beležiti i slučajeve krivolova, stanje ekosistema, obala i šuma u priobalju reka i divlje deponije.

Nakon završenog popisa, svi podaci o zabeleženim i izbrojanim pticama u Srbiji biće prosledjeni u svetsku bazu podataka, u Biro za istraživanje vodenih ptica u Holandiji.

Na prostoru sadašnje Srbije, počevši od druge polovine XVII veka pa sve do današnjih dana (zaključno sa 2016. godinom), zabeleženo je ukupno 356 vrsta ptica. Ako se izuzmu vrste koje vrlo verovatno nisu iz divljih, samoodrživih populacija i potiču iz zarobljeništva, u Srbiji je do sada potvrđena 351 vrsta ptica.

Severoistočna Srbija je je jedan od regiona koji je najbogatiji pticama gnezdaricama.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend