Lokalne vesti

Poslodavci dodatno opterećeni ako zaposle penzionere

Penzioneri osiguranici, koji su zasnovali radni odnos, nemaju više obavezu da izaberu osnov osiguranja po kome će biti osigurani, već moraju biti osigurani kao zaposleni. Od 11. aprila svako ko zaposli penzionera mora da mu plaća i obavezan doprinos za zdravstveno osiguranje po stopi od 10,3%, što ranije nije bio slučaj, potvrđeno je iz Poreske uprave za Politiku.

Naime, članom 15. Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji je stupio na snagu 11. aprila ove godine, uređeno je pitanje prioritetnog osiguranja. Primena ove odredbe, odnosi se kako na penzionere koji su zasnovali radni odnos pre 11. aprila ove godine, tako i na one koji su se zaposlili posle tog datuma, piše Politika.

Prioritetni osnov osiguranja za penzionera koji je u radnom odnosu je po osnovu zaposlenja, a ne penzije, zaključuju u Poreskoj upravi.

Ako se pogleda Zakon o zdravstvenom osiguranju, navodi se da poslodavci koji zasnuju radni odnos sa korisnikom penzije počev od 11. 4. 2019. godine, pored poreza na zaradu po stopi od 10% i doprinosa za PIO po stopi od 26% moraju da plaćaju i doprinos za zdravstveno osiguranje po stopi od 10,3%.

Doprinos za slučaj nezaposlenosti se ne plaća. S druge strane, ako penzioner sklopi ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova ili ugovor o delu, autorski ugovor, ugovor o porodičnom smeštaju prema propisima o socijalnoj zaštiti, ugovor o stručnom osposobljavanju i usavršavanju uz naknadu, kao i drugi ugovor u kom se za izvršen posao ostvaruje naknada odnosno nagrada, prioritetno su osigurani po osnovu korišćenja penzije.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend