Lokalne vesti

Povećan rizik od požara

Usled velikih temperatura koje traju i koje se najavljuju u narednom periodu, povećan je i rizik od izbijanja požara. Iz Vatrogasno-spasilačke stanice u Požarevcu apeluje se na građane da se pridržavaju zabrane paljenja na otvorenom prostoru. Kako je rečeno za Boom93 u ovoj jedinici, povećan je broj intervencija na gašenju požara.

Goran Đorđević, načelnik odeljenja za vanredne situacije za Braničevski okrug,  skreće pažnju na moguće rizike od požara.

„ Trenutno smo svedoci velikog broja šumskih požara u susednim državama kao što je Grčka, što ne znači da i kod nas ne može da dođe do velikih nezgoda te vrste. Temperature u ovom dobu su veoma visoke i kao takve mogu da naprave velike probleme“ kaže Đorđević.

Dorđević kaže da je najčešći uzrok požara vezan za ljudski nemar.

„ Posebno je bitno da građani ne pale biljne ostatke ili đubre na otvorenim površinama, jer su u ovom periodu šanske za prenošenje požara velike. Takođe,na ovoj temperaturi suše se materijali koji su podložni gorenju, pa treba biti obazriv“ naglasio je Đorđević i dodao je da se potrebno voditi računa na izletištima gde je dozvoljeno paljenje kako se vatra slučajno ne bi prenela na šumsko prostranstvo.

„ Mi imamo česte sastanke sa ljudima iz šumskih uprava. Na njima pokušavamo da napravimo plan kontrola koje bi suzbile spaljivanje na otvorenom prostoru. U zadnjih tri meseca napisali smo više od deset prijava za spaljivanje na otvorenom prostoru“.

On je takođe istakao da se požari najviše pojavljuju u seoskim domaćinstivma nakon žetvi kada ljudi spajuju biljne ostatke.

„ Mi se trudimo da vršimo stalne kontrole i pratimo što više mesta, ali usled manjeg broja ljudi, ne možemo da pokrijemo svaku površinu. Ipak, gde god se desi požar mi pravovremeno reagujemo i napišemo prijavu“ rekao je Đorđević.

Kazna za prekršaj spaljivanja na otvorenom prostoru iznosi od 10.000 do 50.000 dinara za fizička lica.

Pre vrelog talasa vatrogasna služba iz Požarevca imala je dve intervencije u poplavama koje su se desile u Petrovcu na Mlavi i Žagubici kada su činili prve snage odbrane od tih vremenskih nepogoda.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend