Lokalne vesti

Povećava se broj korisnika narodne kuhinje

U 76 sredina u Srbiji postoje narodne kuhinje i imaju 700 korisnika više nego prošle godine. Njihovo funkcionisanje zavisi od lokalnih samouprava koje treba da obezbede uslove rada. Narodnim kuhinjama Crveni krst godišnje isporuči 4.000 tona hrane. Požarevačka narodna kuhinja broji 850 korisnika, od kojih je 450 dece starosti do 18 godina.

U Srbiji su narodne kuhinje počele sa radom pre 20 godina i tada su imale 3.000 korisnika. Besplatan obrok sada traži 35.320 građana.

Na spisku korisnika narodne kuhinje u Požarevcu trenutno se nalazi 850 lica, od čega više od polovine čine deca do 18 godina starosti – 450.

Prema rečima Novice Đorđevića, socijalnog radnika veliki je broj dece korisnika narodne kuhinje, jer ima mnogo porodica koje imaju po petoro, šestoro dece.

Narodna kuhinja Crvenog krsta zadovoljava potrebe korisnika sa teritorije grada Požarevca, Kostolca i Starog Kostolca, tako da socijalni radnici dnevno pređu i po 100 kilometara, ne bi li zbrinuli socijalno ugrožene porodice. Obroci se distribuiraju na ukupno devet punktova.

Da bi se zbrinuli korisnici narodne kuhinje, čiji broj raste iz godine u godinu, Vlada Repubilke Srbije preko Crvenog krsta Srbije obezbeđuje namirnice, a lokalna samouprava finansira troškove pripreme i distribuciju, kaže za Boom 93 Saša Obradović, sekretar Crvenog krsta Požarevac.

U 2011. godini, Crveni krst Požarevac je imao 600 korisnika, a hranu delio samo na 3 punkta u Požarevcu i Kostolcu, da bi se tokom 2012, ovaj broj povećao na 660, od kojih su trećinu činila deca starosti do 10 godina.

Prošle godine, obroke iz narodne kuhinje dobijalo je 700 korisnika, od kojih je bilo 380 dece mlađih od 18 godina.

Struktura korisnika narodne kuhinje je takva da je najviše koriste socijalno ugrožena i lica sa invaliditetom, koja nisu u mogućnosti da privređuju za sebe i svoju porodicu.

Narodna kuhinja u Požarevcu funkcioniše od 1995. godine i radi bez prekida, za razliku od

Lica kojima je neophodan obrok u kuhinji treba da se obrate Centru za socijalni rad koja određuje ko može da bude korisnik Narodne kuhinje.

Kada je reč o drugim gradovima u Srbiji, broj korisnika varira. Dok se u Čačku već neko vreme ne traži “obrok više”, Crveni krst u Kragujevcu od marta ima još 100 korisnika. Crveni krst u Prokuplju ima obavezu da priprema 300 obroka dnevno, ali zbog potrebe često kuva još 50.

Crveni krst Srbije od ove godine ima 700 korisnika više, ali i nekoliko novootvorenih kuhinja – u Babušnici i nekoliko u Vojvodini.

 

Svaka zima je novi izazov. Leti se potreba za kuhinjom smanji jer ljudi na sezonskim radovima zarade i bar donekle zadovolje egzistencijalne potrebe.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend