Lokalne vesti

Povrće skuplje za trećinu

Potrošačke cene u aprilu su, u odnosu na mart, skočile 0,7 odsto. Za godinu dana, od lanjskog do ovogodišnjeg aprila, robe i usluge su u proseku veće 3,1 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Od proseka, međutim, značajno odudara povrće. Ko je pokušao zdravo da se hrani, na njega je dao čak 37,5 odsto više nego pre godinu dana.

Hrana je tokom godinu dana u Srbiji poskupela 6,1 odsto. Cene hleba i žitarica porasle su tri odsto, kod mesa je registrovan rast od 1,6 odsto, a voće je pojeftinilo 6,4 odsto. Alkoholna pića i duvan poskupeli su za 5,2 odsto, a stanovanje 1,5 odsto. Zdravstvo je skuplje 2,6 odsto, a transport četiri odsto.

Povrće je prošlog meseca bilo skuplje i kada se poredi sa prosekom cena u čitavoj 2018. godini i to za 38,1 odsto. Proizvođači uveravaju da je skok privremeni i da je pitanje dana kada će se cene vratiti u prosek.

– To je posledica vremena i kratkotrajni poremećaj tržišta – uverena je Evica Mihaljević iz Asocijacije voćara i povrtara. – Još dominira povrće iz uvoza. Domaće kasni zbog lošeg vremena. Čim ono počne da stiže i cene će se normalizovati. Sve može da se prevari sem tržišta. Ono ne može da se laže i reaguje kao lakmus papir.

Cene hrane ne miruju ni u drugim državama Evrope. Tokom godinu dana u Evropskoj uniji su porasle u proseku za 1,5 odsto. Na skok cene povrća u Srbiji, veruju stručnjaci, utiču i nove navike potrošača.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend