Lokalne vesti

Požarevac ima milion kubika odloženog otpada

Nizom manifestacija širom planete obeležen je Svetski dan zaštite životne sredine, a ljudi će ujedinjeno delovati kako bi obezbedili čistiju, zeleniju i sjajniju budućnost za sebe i buduće generacije. Kako saznaje Boom 93, u Požarevcu ovaj Dan nije obeležen nijednom aktivnošću, ali zato se može “pohvaliti” sa preko 1.000.000 kubika odloženog otpada.

Jedini način da se grad reši otpada jeste izgradnja regionalne sanitarne deponije, gde bi se jedna kaseta odvojila samo za čišćenje divljih deponija.

Prema rečima Dragana Ćurčije, pomoćnika gradonačelnika za zaštitu životne sredine, drugo rešenje problema odlaganja smeća jeste da se konačno pristupi projektu obezbeđivanja uslova za organizovano odnošenje otpada.

„To konkretno podrazumeva nabavku kontejnera, vozila, utvrđivanje cene komunalnih usluga shodno Zakonu o komunalnim delatnostima“, kaže za Boom 93 Ćurčija.

On dodaje trenutno ima 26 registrovanih divljih deponija, ne računajući one manje, kada se onako „usput“ istovari 2 kubika smeća. Jedan od razloga rasprostranjenih divljih deponija jeste nedovoljna pokrivenost grada i naselja sa kontejnerima.

Divlje deponije su veliki izvor zaraze, prvenstveno zbog metana, azotnih oksida. Ima negativan uticaj i na vazduh, ali i na zemljište i podzemne vode.

„U području Poljane, Prugova i Lučice su se divlje deponije nalazile u zaleđu vodoizvorišta „Ključ“, čime su znatno uticale na kvalitet pijaće vode“, kaže Ćurčija i dodaje da se tamo pristupilo projektu izgradnje fekalnog kolektora koji bi trebalo da smanji negativni uticaj na kvalitet vode.

Još jedan od načina da se oslobodimo smeća i divljih deponija jeste kopanjem velikih rupa na tim istim mestima, koje bi se oblagale određenom folijom koja bi štitila zemljište od đubreta, jer divlja deponija nije ništa drugo do biološko-hemijski reaktor. Ali, to je skuplji način i nije u planu grada.

U lokalnom planu o Upravljanju otpadom iz 2009. godine, bilo je procenjeno 750.000 kubika odloženog otpada. Procenjuje se da sada ima preko 1.000.000 kubika otpada.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana zaštite životne sredine je „Sedam milijardi snova, jedna planeta, konzumiraj pažljivo“.

Svetski dan zaštite životne sredine prvi put je obeležen 1972. godine i predstavlja glavni alat pomoću kojeg Ujedinjene nacije stimulišu podizanje globalne svesti o značaju zaštite životne sredine.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend