Lokalne vesti

Požarevac – slepo crevo?

Vlada Srbije bi na predlog Ministarstva saobraćaja trebalo da do kraja jula donese odluku o gašenju železničkog saobraćaja na 20 deonica, piše Blic. Reč je o prugama ukupne dužine od oko 800kilometara. Među deonicama koje bi trebalo da se ugase je i pruga između Požarevca i Majdanpeka.

Osnov za takvu odluku je analiza rentabilnosti „Železnica Srbije“.

Međutim, na listi su se našle i neke važne regionalne trase koje su od interesa za građane i privredu.

Takve trase su Požarevac-Majdanpek ili deonica Kraljevo-Kruševac.

Železnice su dale mogućnost lokalnim samoupravama da se do juna izjasne da li mogu da finansiraju održavanje putničkog i teretnog saobraćaja na pravcima koje država više neće da finansira, piše list. 

Poznato je da se na delu pruge od Požarevca prema Majdanpeku gradi potpuno nova trasa industrijskog koloseka koji bi trebalo da poveže energetski kompleks u Kostolcu sa ostatkom železničke mreže u Srbiji.

Reč je o važnoj investiciji, ali nije jasno da li će održavanje postojeće pruge na deonici od Požarevca do Stiga preuzeti elektroprivreda ili sam Grad Požarevac.

Pruga koja prolazi kroz sam Požarevac je u nikad lošijem stanju, što je posledica višegodišnjeg nemara. Pojedini delovi pruge gotovo se i ne vide od rastinja ili su šine gotovo potonule u zemlju. Pruga je u tako lošem stanju da nije jasno šta su Železnice do sada održavale pa žele da prestanu sa finansiranjem.  

Ministar saobraćaja Zorana Mihajlović navela je da će u naredne tri godine biti modernizovano oko 500 km pruga na kojima će se voziti oko 120 km/h. Međutim, više od 800km najverovatnije će biti ugašeno jer se slabo koriste i predstavljaju trošak za „Železnice“.   

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend