Lokalne vesti

Požarevljani na vrhu Austrije! (FOTO)

Dvojica Požarevljana popeli su se na najviši vrh Austrije Grosglokner i drugi po visini vrh u Alpima.

Milan Stojanović i Zoran Pavlović, članovi su planinarskog kluba „Vukan“ iz Požarevca. U usponu na vrh koji se nalazi na 3.798 metara nadmorske visine, učestvovali su u ekspediciji koju je sačinjavalo 6 planinara iz Srbije i jedan iz Crne Gore.  

Ekspedicija je organizovana od 4. do 7. avgusta ove godine. Pavlović za Boom 93 kaže da je reč o jednom od najtežih uspona za penjanje i najvišem usponu na kome su učestvovali planinari lokalnog kluba.

Na usponu su uspeli da zarade promrzline prvog stepena, a povremeno ih je ometala snežna mećava sa orkanskim vetrom i magla.

Na samom vrhu Grosglokner nalazi se gvozdeni krst postavljen 1880.godine. Ovaj predmet iskovan je povodom srebrne svadbe (25 godina braka) cara Franje Josifa i carice Elizabete.

Pored krsta, planinare je na samom vrhu dočekala i temperatura od minus 15 stepeni.

Grosglokner je prvi put osvojen 1800.godine kada je organizovana ekspedicija od 62 člana. Na vrh su se popela samo petorica članova, drvoseče braća Sep i Martin Kloc, dva anonimna planinara i seljak Horaš.

Grosglokner ili samo Glokner je planina na zapadu Austrije na granici Istočnog Tirola i Koruške.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend