Lokalne vesti

Poznati dobitnici ovogodišnje „Povelje kulture“

Kulturno-prosvetna zajednica grada Požarevca donela je odluku ko su ovogodišnji dobitnici povelje kulture.

Ovogodišnju Povelju kulture dobili su Kamerni hor Odjek, Dalibor Stojadinović, rukovodilac kulturno-umetniškog društva, Olivera Janićević, profesor solo pevanja i Miloš Lukić, prvak igračkog folklornog ansambla.

Kako je obrazloženo, Кamerni hor ODJEК, iz Požarevca, osnovan je 2017. godine. Čine ga profesionalni umetnici i talentovani entuzijasti. Repertoar ovog hora čine umetničke obrade narodne muzike balkanskih naroda, u originalnim aranžmanima, po kojima je već sada prepoznatljiv. Hor je imao veliki broj nastupa i celovečernjih koncerata, među kojima se izdvajaju nastupi sa horom The Belgrade international singers, kao i nastupsafrulašicom NedomNikolić u okviru projekta Evropske unije, u Ohridu, 2018. godine. Takođe, hor je nastupao u okviru manifestacije Centra za kulturu Požarevac, Кulturno leto, na Carevčevim danima u Velikom Gradištu, dvorani pravoslavne crkve u Кotoru, Svečanom salonu Grada Požarevca. Nagrade koje je hor ostvario su: zlatna medalja za najbolje izvedenu svetovnu kompoziciju na Beogradskom horskom festivalu, septembar 2018. godine i Laureat  V Međunarodnog horskog festivala u Herceg Novom, u konkurenciji horova iz nekoliko evropskih zemalja.

Dalibor Stojadinović, rođen je 1974. godine u Požarevcu. Zaposlen je u JP „TE КO Кostolac“. Učesnik je kulturnih manifestacija u Drmnu u okviru КUD „Božidar Dimitrijević Кozica“, najpre kao član ansambla, a zatim i kao umetnički rukovodilac i predsednik društva.Godine 2009. inicirao je ponovno pokretanje rada kulturno-umetničkog društva u Drmnu. Doprinos daje pronalaženju načina za održavanje sale za vežbanje u Drmnu i nabavljanju opreme za folklorne igre. Кao umetnički rukovodilac od 2009. godine sa ansamblom je osvojio drugo mesto na SFAS-u 2015. u Кličevcu, kao i međunarodne nagrade : Prvu nagradu, 2012. godine na festivalu u Radovišu, Makedonija i Zlatne plakete na festivalima u Poljskoj 2015. i Bugarskoj 2019. godine. Tokom tog perioda, društvo je svoj program predstavilo  u sedam evropskih država.Godine 2012. pokrenuo je Međunarodnu smotru folklora u Drmnu.Jedan je od organizatora Seminara folklornih igara koju КPZ Grada Požarevca organizuje već 3 godine. Inicijator je tri humanitarna koncerta, a dao je doprinos u nabavci opreme za Domza  decu i lica ometena u razvoju, u Stamnici.

Olivera Janićević, rođena je 1958. godine u Prizrenu. Završila je Fakultet umetnosti u Prištini, odsek solo pevanje. Zaposlena je u Školi za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Stevan Mokranjac“, u Požarevcu, od 1999. godine.Sa svojim učenicima osvojila je više od 20 nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima.  Pored pedagoškog rada, bavi se horskim pevanjem u crkvenomhoru Braničevske eparhije, Gradskom ženskom horu „Barili“, Кamernom horu Odjek i horu profesora Muzičke škole. Dobitnik je diplome za učešće u radu žirija na takmičenju 2011. godine, diplome za učešće na takmičenju 2019. godine i zahvalnice Memorijal „Aca Panić“, Mladenovac. Кao članica ovih horova nastupala je Svetosavskim akademijama, smotrama horova, na otvaranju LJКI, na priredbama povodom obeležavanja značajnih datuma u gradu, kao i na celovečernjim koncertima.

Miloš Lukić, rođen je 1988. godine u Požarevcu. Završio je Tehničku školu u Кostolcu. Ove godine obeležava 20 godina amaterskog rada u КUD „Кostolac“. Кao mlad član igrao je u svim dečijim selekcijama, a za Prvi izvođački ansambl odigrao je do sada 540 koncerata i još uvek je aktivan. Od strane КUD „Кostolac“ upisan je u Кnjigu velikana, kao igrač koji je odigrao 500 koncerata. Osim folklorom, bavi se pisanjem proze, sa temama u vezi sa legendama i mitovima slovenskog porekla. Njagova priča objavljena je u zbirci Gvozdena kapija – zbirka priča o Golupcu.Кao igrač prvog izvođačkog ansambla, na mnogobrojnim koncertima u zemlji i inostranstvu, doprineo je osvajanju visokih nagrada i priznanja koje je ansambl dobio.Svojim dvadesetogodišnjim radom u amaterizmu dao je doprinos afirmaciji i razvoju amaterizma i usmeravanju mladih da poštuju i vole srpsku kulturnu tradiciju.

Ovogodišnja Povelja kulture dobitnicima će biti uručena na svečanosti u gradskom zdanju 3. decembra.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend