Lokalne vesti

Predah za konzervatore traje do proleća

Zavod za zaštitu spomenika kulture Srbije nedavno je obeležio sedam decenija postojanja, pred njegovim stručnjacima je još mnogo posla u Golupcu, Manasiji, Studenici, Banjskoj...

Kraj godine je i za zaposlene u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu prilika za svođenje ovogodišnjeg učinka i pravljenje planova za sledeću godinu, s tim što će ova 2017. ostati u njihovom kalendaru kao posebna zbog značajne godišnjice – sedam decenija postojanja Zavoda. Iza konzervatora, istoričara umetnosti, arheologa i arhitekata koji pod krovom ove kuće rade (šezdesetak ih je zajedno sa svim osobljem i službama) ostale su hiljade pređenih kilometara, od propadanja na stotine spasenih i novootkrivenih znamenitosti, mnoštvo napisanih radova.

U Zavodu u organizacionom pogledu postoje tri odeljenja, ono za dokumentaciju, potom arhitektonsko i slikarsko.

– Do pre dve godine imali smo veoma staru opremu, kolege sa slikarstva su živopise proučavali instrumentima starim 40 godina i zahvaljujući donaciji japanske vlade i pomoći Ministarstva kulture imamo novu laboratoriju kojom možemo da pružamo usluge zemljama u regionu, pa i kolegama iz Mađarske – ističe Mirjana Andrić. – Iako nam je Ministarstvo kulture resorno, sarađujemo i sa ministarstvima za rad i boračka pitanja, spoljnih poslova, građevinarstva, upravom za vere, kancelarijom za Kosovo kao i Ministarstvom turizma s kojim smo, recimo, nedavno sarađivali u Golupcu. Golubačka tvrđava će biti otvorena za turiste, bar deo koji su stručnjaci obnovili.

– Kad je reč o Kosovu moram da pomenem kako nam se iguman Danilo svojevremeno požalio da će se uskoro navršiti 700 godina manastira Banjske, ali da će zbog lošeg potpornog zida koji propada usled podzemnih voda, mnogo toga biti uništeno. Krenuli smo u obnovu zahvaljujući kojoj ova svetinja izgleda mnogo, mnogo bolje nego 2014 – objašnjava direktorka.

Bogorodica Ljeviška bi, po rečima Mirjane Andrić, takođe trebalo da bude sređena i u nju uvedeni audiovodiči na pet jezika da bi se izbegla loša interpretacija naše istorije s obzirom na to da se ova svetinja nalazi u albanskom okruženju.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend