Lokalne vesti

Predstavljanje grada Margum Rumunima

Nalazi sa arheološkog lokaliteta Margum kod Požarevca biće predstavljeni u Muzeju Banata u Temišvaru.

Istraživanja ovog antičkog grada koji je otkriven u Dubravici, na ušću Velike Morave u Dunav, okončana su, a u njima su učestvovali arheolozi iz Požarevca i Beograda.

Direktor Narodnog muzeja u Požarevcu Milorad Đorđević kaže da je ovogodišnji projekat istraživanja realizovan uz pomoć bespovratnih sredstava EU iz IPA fonda u okviru susedskih programa Srbije i Rumunije.

"Od Evropske unije dobijeno je 300.000 evra, a grad Požarevac obezbedio je još tri miliona dinara. Stručni deo arheološkog tima, na čelu sa profesorom Vujadinom Ivaniševićem i njegovim saradnicima iz Arheološkog instituta u Beogradu, utvrdio je da je Margum u kontinuitetu postojao od rimskog doba do srednjeg veka" kaže Đorđević.

On dodaje da je partner na projektu Muzej Banata u Temišvaru i kaže da posle arheoloških istraživanja predstoji konzervacija i obrada dokumentacije kao i organizovanje međunarodnog naučnog skupa na kome će učestvovati eminentni stručnjaci koji se bave antičkom i srednjovekovnom arheologijom i istoričari iz Srbije, kao i gosti iz Rumunije koji se bave proučavanjem Dunava.

"Saradnja sa Rumunima biće nastavljena i u idućoj godini jer je Narodni muzej ponovo konkurisao kod evropskih fondova i novim projektu želimo da promovišemo dosadašnju susedsku saradnju sa Rumunima. Cilj je da se napravi putujuća izložba koja će biti postavljana na važnim lokacijama, Viminacijumu, Margumu, Ramu, Golupcu, i da od toga korist imaju lokalne zajednice" ističe Đorđević.

Dragan Jacanović, arheolog Narodnog muzeja u Požarevcu, kaže da je uz pomoć georadara snimljena trećina lokaliteta, što će omogućiti lakša istraživanja.

"Otvorili smo i nekoliko sondi, a najznačajnija je u blizini velikih termi, koja je istražena do dubine od 1,5 metara, odnosno istražen je srednjovekovni sloj od 9. do 12.veka" kaže Jacanović i dodaje "U njemu su otkrivene zemunice, poluzemunice i jame sa bogatim arheološkim sadržajem. Posebno treba izdvojiti kamene kalupe za livenje srebrnog i bronzanog nakita, što ukazuje na postojanje zanatskih radionica u Margumu, kao i veći broj keramičkih posuda među kojima se izdvaja ritualna posuda iz 11. ili 12. veka koja ima tri izlivnika za izlivanje vode i tri drške modelovane najverovatnije u obliku vidre. Stigli smo i do antičkog sloja gde se ukazala moćna arhitektura zidana od kamena, opeke i krečnog maltera i gde je u početku tog sloja otkriven srebrni i bronzani novac imperatora Trajana i žižak od bronze (rimska lampa za osvetljenje) koji je veoma redak.

Jacanović navodi da je tokom istraživanja pronađeno je i desetak srednjovekovnih grobova od perioda VI do XII veka koji svedoče o životu u ovom naselju.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend