Lokalne vesti

Predstavljen projekat „Avantura u arhivu 2“

Projekat „Avantura u arhivu 2 – Milenijalci u Arhivu“ koju je realizovao Istorijski arhiv Požarevac u saradnji sa osnovnom školom „Kralj Aleksandar I“ predstavljen je danas u Galeriji savremene umetnosti.

Kako je istakla dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva, projekat je već predstavljen na Međunarodnoj konferenciji Internacionalnog arhivskog saveta koja je održana 25. septembra na Filozovskom fakultetu u Beogradu.

Nataša Nikolić Gajić, pomoćnik direktora škole „Kralj Aleksandar I“ je navela da su đaci škole zajedno sa nastavnicima učestvovali u realizaciji ovog projekta.

„Deca su pre svega tokom ovog projekta imala  obrazovnu notu u Arhivu, zatim za naše učenike koji će u budućnosti voditi ovaj grad i zato im treba otvoriti vrata svih institucija ovog grada“, rekla je Nikolić Gajić.

Ideja o saradnji istorijskog arhiva najpre sa vrtićima, a zatim i sa školama je za sada realizovana samo u ovom slučaju iako ovakva ideja postoji i u planu međunarodnih organizacija.

Zadatak je bio snimanje video klipova korišćenjem arhivske građe u prostorijama arhiva. Ovaj projekat je namenjen učenicima viših razreda osnovne škole „Kralj Aleksandar I“, a u toku je i realizacija projekta „Avantura 3“ koji će uskoro biti prezentovan.

Dragana Miloradović Nikolić iz Istorijskog arhiva, je rekla da je rad na što većoj otvorenosti arhiva bila motivacija da se sa ovakvom vrstom projekta uopšte i krene 2013. godine, i to sa projektom Otvorenih vrata.

„Tokom realizacije projekta učenici su posetili arhiv, izabrali teme i odmah se krenulo na samu realizaciju, a ovo danas je rezultat“, istakla je Miloradović Nikolić.

Na današnjoj prezentaciji uručene su zahvalnice učenicima i nastavnicima koji su učestvovali u realizaciji projekta.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend