Lokalne vesti

Predstavljen projekat „Avantura u arhivu“

Istorijski arhiv Požarevac u saradnji sa Predškolskom ustanovom „Ljubica Vrebalov“ predstavio je projekat, slikovnice i bojanke „Avantura u arhivu“.

Projekat „Avantura u arhivu“ započet je 2017. godine, proistekao je iz tendencije sticanja nove publike i na inicijativu direktorke istorijskog arhiva dr Jasmine Nikolić. Saradnja sa predškolskom ustanovom je najpre zamišljena kao poseta izložbi, prilika da se zaviri u fondove i zbirke, pripremljene arhivske fotografije, školske dnevnike rezultirala je interesovanjem dece za arhiv.

Bojan Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca je rekao da grad Požarevac uvek podržava projekte u koje su uključeni najmlađi sugrađani, a pre svega zato što je tema istorija, kultura i tradicija našeg kraja.

Vesna Pejić, član Gradskog veća zadužena za prosvetu je kazala da su ovom idejom koja je realizovana deca sklonjena od ružnih navika i data im je mogućnost da upoznaju grad u kome žive.

„Omogućeno im je da steknu znanja o svim zdanjima i spomenicima našeg grada, da ga zavole i predstave ga svima koji dolaze. Najbitnije je skloniti decu sa duštvenih mreža, kako bi kroz ovakvu slikovnicu pokazali da se ponose gradom u kome žive. Ovo treba da bude bukvar kulture za našu decu“, istakla je Pejić.

Zajednički projekat ove dve ustanove realizovan je prema prethodno usvojenim smernicama. Predstavljen je na Međunarodnoj arhivskoj konferenciji na Univerzitetu Federiko u Napulju 2018. godine, a zatim i u Ministarstvu kulture Republike Srbije u decembru prošle godine, gde je dobio odobrenje i podršku samog Ministarstva.

Direktorka Istorijskog arhiva, dr Jasmina Nikolić je istakla da je ovim projektom vršena edukacija dece predškolskog uzrasta o značaju arhivskih dokumenata za istoriju grada i tradiciju i kulturu našeg naroda, kroz brojne vaspitno-obrazovne aktivnosti poput radionica, predavanja i tematskih izložbi, a pod sloganom „Putujte sa nama kroz vreme, mi čuvamo istoriju“,  u saradnji sa PU „Ljubica Vrebalov“, a pod pokroviteljstvom grada.

„Cilj je bio i prenošenje znanja o načinu i mogućnostima da deca naprave sopstveni arhiv fotografija, dečijih crteža, video i audio materijala uz pomoć roditelja i vaspitača. Na taj način deca su se našla u ulozi istraživača i zaštitnika, gradeći na taj način svoje kulturno biće, čoveka koji vidi svet kao nešto lepo sa željom da to lepo i sačuva“, navela je Nikolić.

Realizacijom ovog projekta i publikovanjem edukativnog materijala, slikovnice i bojanke, obezbeđena je višegodišnja edukacija dece o značaju arhiva i dokumenata za istoriju i kulturu.

Kako je rekla Tanja Lončar cilj projekta je bio da se deca upoznaju sa istorijskom i kulturnom baštinom svog grada i sa ustanovama koji ih čuvaju, a saželjom da razvijaju odnos pripadnosti svojoj zajednici.

Deca iz vrtića „Neven“ i „Leptirić“ izveli su „Kraljevsko“ i „Brankovo kolo“, kao i starogradsku pesmu „Kad te vidim na sokaku“.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend