Lokalne vesti

Predstavljen projekat za aktivno zapošljavanje Roma

Predsednik Gradske opštine Кostolac, Serdžo Кrstanoski, je naglasio da zahvaljujući nevladinim organizacijama koje deluju na teritoriji kostolačke opštine uspešno se rešavaju problemi nezaposlenosti sa kojima se suočavaju pripadnici romske nacionalne manjine:

„Problem nezaposlenosti je glavni uzrok lošeg materijalnog i socijalnog položaja Roma, što utiče na nemogućnost daljeg obrazovanja njihove dece i izlaska iz situacije socijalne potrebe, a ovim projektom mi ćemo im pomoći da se zaposle i motivisati ih da se aktivno uključe u tržište rada”.
 
O ciljevima komponente 2 programa – Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma, govorila je Sonja Cvetićanin, koordinatorka programa. Ona je istakla da joj je drago što SКGO može da pruži podršku u daljoj implementaciji projekta.
 
„SКGO je ceo program i zadužila ispred delegacije EU u Srbiji. Mi smo jako ponosni što smo dobili direktan grant i što možemo da pomognemo našim gradovima i opštinama da implementiraju projekte, koji se tiču zapošljavanja i antidiskriminacije”, rekla je Sonja Cvetićanin.
 
Zahvalivši se SКGO na grantu, Dejan Кrstić, član Gradskog veća zaduženog za resor Nevladine organizacije, kultura i informisanje je rekao da je grad Požarevac za ovaj projekat konkurisao, pre svega za pristup romske omladine tržištu rada. Projekat je baziran na Gradsku opštinu Кostolac, s obzirom da na toj teritoriji živi najveći broj pripadnika romske nacionalne manjine, koji se suočavaju sa velikim brojem problema.
 
O ključnim izazovima zapošljavanja na lokalnom nivou i ulozi projekta u povećanju zaposlenosti ciljne grupe, govorio je Nenad Gavran, menadžer projekta:
 
 „Ideja je bila da pokušamo da nivelišemo tržišne prepreke za pristup lica koja imaju problem da se zaposle. Tada smo dizajnirali set usluga koje uvažavaju specifičnosti lokalne zajednice, a koje će im omogućiti da pokažu svoj potencijal, da pokažu da vrede  i ubede poslodavca kroz direktno stažiranje da baš oni zaslužuju da budu deo te organizacije i kompanije”.
 
O značaju realizacije projekta za mlade Romkinje i Rome u Кostolcu i upoznavanje stanovništva sa problemima romske zajednice na lokalnom nivou, govorio je Čemail Morina, koordinator projekta. On je istakao da je veliki broj Roma zbog niskog obrazovnog statusa nezaposlen. Tačnije nemaju stručnih kvalifikacija i nisu konkurentni na tržištu rada. S obzirom da je obrazovanje najveći preduslov za zapošljavanje u poslednjih nekoliko godina uz pomoć pedagoškog asistenta, zdravstvenog medijatora, mobilnog tima i romskih nevladinih organizacija sprovođene su razne inicijative za poboljšanju uslova za obrazovanje romske dece.
 
„Jedan od većih razloga zbog čega se ovaj projekat sprovodi na teritoriji Gradske opštine Кostolac jesu i statistički podaci koji ukazuju na loš položaj Roma kada govorimo o zapošljavanju. Ukupan broj registrovanih Roma u Nacionalnoj službi za zapošljavanje – Filijala Požarevac je 92, dok je na evidenciji u Кostolcu prijavljeno 554 pripadnika romske nacionalne manjine koji traže posao”, dodao je Morina.
 
Nosilac projekta je grad Požarevac uz podršku partnerskih organizacija Društva „Rom“ iz Кostolca i Udruženja za razvoj preduzetništva „POSTART” iz Požarevca.
 
Opšti cilj projekta ogleda se u unapređenim kapacitetima zapošljivosti Roma kroz uvođenje specifičnih usluga za lokalnu romsku zajednicu. Trajanje projekta predviđeno je 12 meseci, a vrednost je 58.710,19 evra.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend