Lokalne vesti

Preminuo Vladimir Šukljević (1931-2017)

Profesor istorije, Vladimir Šukljević preminuo je u Požarevcu u 86.godini. Jedan od najomiljenijih profesora Požarevačke gimnazije. Predavao je generacijama učenika. Između ostalog, ostaće upamćen po rečenici: „Knjigu da pitaš“.

Vladimir Šukljević je rođen 1931.godine u Bitolju. U toku Drugog svetskog rata porodica mu je proterana u Kruševac, a 1945.godine dolazi u Požarevac, gde je završio učiteljsku školu.

Radio je kao učitelj u selu Zabrega, zatim kao vaspitač u KPD Zabela.

Nakon završenog Filozofskog fakulteta, od 1962.godine počinje da radi u Požarevačkoj gimnaziji kao profesor istorije. U jednom kraćem periodu predavao je marksizam.

U gimnaziji je ostao 34 godine. Sa omladinom je radio sa velikim elanom. Ostaće upamćen kao osnivač „Lenjin kluba“ 1965.godine koji je funkcionisao 21 godinu. Pokrenuo je iste godine Novogodišnji košarkašku turnir koji se održao do današnjih dana.

Bio je odbornik Skupštine opštine Požarevac u periodu 1962/66.godina. Četiri puta je biran za člana opštinskog komiteta Saveza komunista Jugoslavije.

Oktobarsku nagradu dobio je 1970.godine, plaketu za životno delo u prosveti 1982.godine, a 1988.godine Orden rada sa zlatnim vencem.

Penzionisao se 1996.godine.

Napisao je četiri knjige: eseje „Kafana“ i „Srbija i kamen“, kao kratka dela u kojima se prožimaju istorija, filozofija, psihologija i sociologija „Čovek je pored nas, a mi ga tražimo“ i  „Sveti Sava prosvetitelj srpskog naroda, javio se na nebu Srbije kao munja, a ostao je kao svetlost“.

Kao profesor dobio je ili sakupio oko 40 knjiga, kao dar zahvalnosti, za posvećenost i brigu o učenicima sa kojima je radio. Sačuvao je više od 200 razglednica koje je iz čitavog sveta dobijao od učenika.

Prethodnih godina često je mogao da se vidi u gradu kako razgovara sa nekadašnjim učenicima. Najčešće su to bili razgovori u kojima se analizirala aktuelna politička situacija i društvene pojave.

Voleo je džez muziku.

Profesor Šukljević je iza sebe ostavio suprugu Živku, sina Dušana i unuke Petra, Sofiju, Dimitrija i Trifuna. Pre dve godine ostao je bez sina Stevana, takođe cenjenog člana lokalne zajednice.

Komemoracija povodom smrti profesora Vladimira Šukljevića je u sredu u Požarevačkoj gimnaziji u 10 časova. Sahrana je istog dana na požarevačkom Starom groblju u 14 časova. 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend