Lokalne vesti

Preseliti mentalno obolele osuđenike

Zaštitnik građana Saša Janković utvrdio je da u Kazneno-popravnom zavodu „Zabela“ u Požarevcu ne postoji adekvatan tretman osuđenika sa teškim mentalnim oboljenjima.

Prilikom obilaska ovog zatvora, koji ima najstroži režim u zemlji, ombudsman se susreo i razgovarao sa više osuđenika sa ovakvim tegobama.

Među njima je i osuđenik K. K. (38), koji se već četiri godine leči zbog psihičkih problema nastalih zbog učešća u poslednjim ratovima.

„Ovaj osuđenik je godinama bio u stanju straha, tvrdio je da stalno viđa iste ljude koji ga proganjaju, pa je zbog toga često menjao adresu stanovanja. Iz intervjua sa njim i uvidom u njegov zdravstveni karton, utvrđeno je da se ovom osuđeniku ne obezbeđuje adekvatno psihijatrijsko lečenje i tretman“, stoji u izveštaju ombudsmana.

On smatra da smeštanje osuđenika sa teškim mentalnim poremećajima u zatvore sa neodgovarajućim uslovima za lečenje, predstavlja kršenje njihovog prava na zdravstvenu zaštitu.

Zbog toga je Upravi za izvršenje zatvorskih sankcija upućena preporuka da se, u roku od 60 dana, mentalno oboleli osuđenici za koje nema adekvatnih uslova lečenja, upute u Specijalnu zatvorsku bolnicu ili u drugu odgovarajuću zdravstvenu ustanovu, ili da se premeste u zatvor u kojem će imati primerene uslove za lečenje.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend