Lokalne vesti

Prioritet kanalizacija za sela oko izvorišta

Sa Direkcijom za vode požarevački vodovod potpisao je ugovor za izradu dokumentacije idejnog i glavnog projekta izgradnje fekalnog kolektora u naselju Ljubičevo, za šta je resorno ministarstvo obezbedilo 3 miliona dinara.

Kanalizacija u Ljubičevu je bitna zbog blizine i ugroženosti izvorišta sa kojeg se Požarevac snabdeva vodom, kaže direktor Vodovoda Nenad Ratić. Vodovod je u pregovorima sa Direkcijom za vode za izgradnju fekalne kanalizacije i u selima Lučica, Prugovo i Poljana, čije otpadne vode direktno utiču na požarevačko izvorište pijaće vode, kaže on.

„Neizgradnjenost kanalizacije podrazumeva da u čitavom Ljubičevu postoji veliki broj septičkih jama koje svojim sadržajem direktno ugrožavaju kvalitet vode na izvorištu. Kanalizacija je neophodna za ostala sela koja gravitiraju ka izvorištu, pre svega u Lučici koja najviše ugrožava izvorište ‘Ključ’. Prioritet nam je da se izgradi kanalizacija i u tim naseljima. U pregovorima smo sa Direkcijom za vode da obezbedimo sredstva za projektovanje".

Procena je da potrebna sredstva za izgradnju kanalizacije u Lučici, Prugovu i Poljani iznose oko 4,5 miliona evra, navodi Ratić.

On kaže da Vodovod u 2011.godini namerava da okonča projekat rekonstrukcije vodosnabdevanja, odnosno da završi projekat detekcije i smanjenja gubitaka u mreži.

Zamena azbestnih cevi i proširenje vodovodne mreže na vrhu su priorita u 2011. navodi Ratić.

„Imamo rekonstrukciju vodovodne mreže u Hajduk Veljkovoj, Vinogradskoj, Starom korzou, Voje Dulića. Dogradnja se planira za Sopot u VI Ličkoj gde građani nemaju vodu. Neshvatljivo je da ljudi u XXI veku nemaju vodu. Prepoznali smo to kao prioritet i moramo da ga rešimo".

Jedan od prioriteta u ovoj godini je i izrada projektne dokumentacije za postrojenje za prečišćavanje vode. Pokrivenost grada kišnom kanalizacijom je oko 20 odsto, a u toku je priprema za tender za izradu generalnog projekta za odvodjenje atmosferskih voda Požarevca, što će biti osnova za dalji razvoj mreže, najavio je direktor Vodovoda.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend