Lokalne vesti

Prioritet kanalizacija za sela oko izvorišta

Sa Direkcijom za vode požarevački vodovod potpisao je ugovor za izradu dokumentacije idejnog i glavnog projekta izgradnje fekalnog kolektora u naselju Ljubičevo, za šta je resorno ministarstvo obezbedilo 3 miliona dinara.

Kanalizacija u Ljubičevu je bitna zbog blizine i ugroženosti izvorišta sa kojeg se Požarevac snabdeva vodom, kaže direktor Vodovoda Nenad Ratić. Vodovod je u pregovorima sa Direkcijom za vode za izgradnju fekalne kanalizacije i u selima Lučica, Prugovo i Poljana, čije otpadne vode direktno utiču na požarevačko izvorište pijaće vode, kaže on.

„Neizgradnjenost kanalizacije podrazumeva da u čitavom Ljubičevu postoji veliki broj septičkih jama koje svojim sadržajem direktno ugrožavaju kvalitet vode na izvorištu. Kanalizacija je neophodna za ostala sela koja gravitiraju ka izvorištu, pre svega u Lučici koja najviše ugrožava izvorište ‘Ključ’. Prioritet nam je da se izgradi kanalizacija i u tim naseljima. U pregovorima smo sa Direkcijom za vode da obezbedimo sredstva za projektovanje".

Procena je da potrebna sredstva za izgradnju kanalizacije u Lučici, Prugovu i Poljani iznose oko 4,5 miliona evra, navodi Ratić.

On kaže da Vodovod u 2011.godini namerava da okonča projekat rekonstrukcije vodosnabdevanja, odnosno da završi projekat detekcije i smanjenja gubitaka u mreži.

Zamena azbestnih cevi i proširenje vodovodne mreže na vrhu su priorita u 2011. navodi Ratić.

„Imamo rekonstrukciju vodovodne mreže u Hajduk Veljkovoj, Vinogradskoj, Starom korzou, Voje Dulića. Dogradnja se planira za Sopot u VI Ličkoj gde građani nemaju vodu. Neshvatljivo je da ljudi u XXI veku nemaju vodu. Prepoznali smo to kao prioritet i moramo da ga rešimo".

Jedan od prioriteta u ovoj godini je i izrada projektne dokumentacije za postrojenje za prečišćavanje vode. Pokrivenost grada kišnom kanalizacijom je oko 20 odsto, a u toku je priprema za tender za izradu generalnog projekta za odvodjenje atmosferskih voda Požarevca, što će biti osnova za dalji razvoj mreže, najavio je direktor Vodovoda.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend