Lokalne vesti

Problemi sa davanjem u zakup poljoprivrednog zemljišta

Zbog neizdavanja u zakup poljoprivrednog zemljišta grad Požarevac ostaje bez značajnih sredstava u budžetu.

Ove godine je od oko 2.300 ha poljoprivrednog zemljišta predviđenog za zakup  izdato svega nešto manje od 300. Prošle i ove godine problem je oko 1.700 ha oko kojih se spore Hrastovača i republika, kao i 300 ha koje obrađuje Ljubičevo.

Dok se ne okonča spor oko utvrđivanja prava vlasništva između Hrastovače sa republikom i Srbijašumama, privremenom merom raspolaganje zemljištem nije dozvoljeno, rekao je Boom 93 gradonačelnik Miodrag Milosavljević.

Grad je prošle godine grad je za isto zemljište dobio saglasnost nadležnog ministarstva, da bi potom to isto ministarstvo povuklo saglasnost.

Kada je Ljubičevo u pitanju, problem je što zemljište koristi javno preduzeće čiji je osnivač grad, kao i da zbog blokade računa ne može da učestvuje u licitaciji, kaže Milosavljević.

Licitacija za Ljubičevo je odložena, a tokom ovog meseca trebalo bi da se nađe rešenje, rekao je on.   

Iako grube procene govore da grad ostaje bez prihoda ne nižih od 10 miliona dinara, gradonačelnik smatra da nema razloga za zabrinutost.

Kako je naveo, ukoliko republika dobije spor, tražiće se i nadoknada štete.

Milosavljević je naveo da je procena da postoji oko 5.000 ha zemljišta nad kojim grad ima pravo korišćenja i dodao da će zahtevati da se utvrdi stanje nad oko 2.700 ha koji se ne nalaze u programu.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend