Lokalne vesti

Promocija pesničke zbirke „Tražeći sebe“ Jovane Кokoresković

Promocija prve pesničke zbirke mlade autorke Jovane Кokoresković, održana je u u biblioteci u Petrovcu na Mlavi.Materijal od 500 pesama koje je autorka sačinila, rezultirao je odabirom stotinak najuspelijih pesama koje čine ovu zbirku.

Jovana je rekla da se poezijom bavi još od ranog detinjstva, ali da je tek u srednjoj školi profesor Danilo Radojković prepoznao njen talenat. Pratio je i podsticao njen književni rad nastojeći da izvornost njenog pesničkog iskaza ostane autentična.

Za svoje pesme Jovana je dobijala i nagrade i svakako treba istaći njene dve treće nagrade na  republičkom konkursu „ Holokaust – kultura sećanja“, jednom za pesmu „ Vila“, drugi put za „ Poslednju pesmu“.

Šta reći o zbirci „ Tražeći sebe“ ove mlade autorke?

To je zbirka izuzetno zrelih pesničkih ostvarenja. Ponekad se čini da ih nije pisao neko ko  ima svega 19 godina. Njana poezija  oslikava egzistencijalni nemir i strepnju bića pred prolaznošću svega postojećeg ali, ona poseduje i mladalačku svežinu izraza i strasti prema životu kao vrednosti po sebi. Njana stilska sredstva su: intersubjektivnost – disperzivnost lirskog subjekta, heteronimičnost tj. sagledavanje sveta iz perspektive više subjekata ( i muških i ženskih), uspostavljanje relacionih odnosa između govornih lica u pesmi, oneobičavanje poetskog sadržaja.

To je zbirka stihova širokog raspona. Glas je duše koja voli, pati i traži svoj put, razmišlja o svetu koji je okružuje tražeći smisao svuda i u svemu… Odgovori koje nalazi često su bol,  što mladu pesnikinju nikako ne zaustavlja u tome da i dalje traga za odgonetanjem tajne života i sveta.

O poeziji Jovane Кokoresković govorio je profesor Danilo Radojković.

Njane stihove kazivali su Anđela, Isidora i Filip, a naša biblioteka je te,  desete januarske večeri, zaista bila kutak, za jedan blistav i neponovljiv poetski trenutak.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend