Lokalne vesti

Promovisanje zdrave hrane

Mali proizvođači zdrave hrane nisu dovoljno informisani o podsticajima koji su im na raspolaganju za povećanje proizvodnje i plasmana na tržištu.

U okviru akcije promovisanja zdrave hrane u Srbiji, predstavnici Ministarstva poljoprivrede posetili su danas Požarevac i Petrovac na Mlavi. Oni su obišli proizvodjače meda  u selu Kamenovo i posetili požarevačku osnovnu školu „Kralj Aleksandar Prvi".

 U akciji „Prirodno iz Srbije" namera je da se pruži podršku malim proizvođačima zdrave hrane. Akcija se sprovodi do jeseni naredne godine u 12 okruga, a Braničevski je treći koji su predstavnici ministarstva obišli. Jedan od ciljeva je i promovisanje zdrave hrane među decom iz urbanih sredina.

Ministarstvo će po završetku kampanje pokušati da malim proizvođačima obezbedi plasman proizvoda na domaće i inostrano tržište, rekao je načelnik sektora za ruralni razvoj Veljko Đorđević.

„Suština je pomoći proizvodjačima da se njihovi proizvodi mogu naći i plasirati po komercijalnim cenama. Sve kako bi imali koristi od svog rada, a oni zaista rade nešto korisno za sve nas", kazao je on.

Đorđević je rekao da mali proizvođači nisu dovoljno informisani o podsticajima koje pruža država i da će u narednom periodu biti uloženo više energije u obaveštavanje seljaka o mogućnostima koje su im na raspolaganju za unapređenje proizvodnje.

Grad Požarevac je ove godine iz budžetskog agraranog fonda obezbedio 30 kratkoročnih kredita za poljoprivrednike  od ukupno 8,8 miliona dinara. Gradonačelnik Miodrag Milosavljević kaže da je cilj da sredstva agrarnog fonda dostignu jedan odsto budžetskih prihoda koji se trenutno kreću oko 2 milijarde dinara. On je najavio i da će grad u određenoj meri subvencionisati kamate na kredite  koje proizvođačima dodeljuje ministarstvo.

„Želimo da povećanjem agrarnog budžeta damo direktan podsticaj našim poljoprivrednim proizvodjačima. Pored kratkoročnih kredita potpisaćemo ugovor sa bankama kako bi u saradnji sa ministarstvom subvencionisali kamate na kredite koje odobrava država", kazao je on.

Ministar Saša Dragin danas je razgovarao sa proizvođačima u petrovačkoj opštini, a nakon toga je hitno otišao u obilazak poplavljenih područja na zapadu Srbije.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend