Lokalne vesti

Pronađena droga u KPZ “Zabela”

U Kazneno-popravnom zavodu “Zabela” kod Požarevca, prilikom pretresa pronađen je paketić sa heroinom, koji je pripadao osuđeniku Slavku B. iz Valjeva.

Paketić je nađen u krugu improvizovane teretane, koju su osuđenici sami napravili pre nekoliko godina, pored otvorenog zatvorskog bazena.

„O ovome je odmah obaveštena požarevačka policija, koja je nađeni paketić prosledila na veštačenje, kako bi se pouzdano utvrdilo da se radi o heroinu. Ukoliko se ova sumnja potvrdi, protiv osuđenika Slavka B. biće podneta krivična prijava zbog neovlašćenog posedovanja droge. Ujedno, sa upravom zatvora uradiće se opsežna istraga, kako bi se otkrilo na koji način je ova droga dospela u zatvor“ kaže izvor iz istrage web portala telegraf.rs.

U zatvoru “Zabela”, sa najstrožijim režimom u zemlji, pronalazak droge kod osuđenika nije nikakva retkost. S vremena na vreme kod njih se otkriju ili narkotici ili mobilni telefoni, pa čak i oružje. Međutim, javnost se o tome retko obaveštava, jer novinari imaju otežan pristup informacijama iz ovog zatvora.

„Drogu i mobilne telefone osuđenici dobijaju ili preko članova svojih porodica i prijatelja, ili preko stražara. Dešavalo se da im se droga dostavlja i u paketima, sakrivena na razne načine, pa čak i u konzervama koje su bile fabrički zatvorene. Ipak, najčešće se snabdevaju preko stražara, koji narkoticima odrede čak trostruko veću cenu od one koja važi van zatvora“ kaže izvor Telegrafa.

Prošle godine, u paketu namenjenom jednom od osuđenika, pronađeno je 37 grama heroina, dok su kod jednog od zaposlenih u zatvorskom odeljenju za opšte poslove nađena dva paketića marihuane, težine oko 34 grama, za koju se sumnja da je bila namenjena prodaji osuđenicima.

„Ne samo da se osuđenicima prodaje droga, već i oni sami njome trguju, kao da su na slobodi. Zbog toga je podneta prijava protiv jednog osuđenika, starog 32 godine, koji je drogu prodavao po gradu preko dvojice svojih posrednika“ navodi izvor Telegrafa.

U januaru ove godine, u nadstrešnici krova zatvorske trpezarije, stražar je otkrio pištolj sa municijom i dva mobilna telefona, koja su pripadala osuđeniku Šućuru R. (26) iz Beograda.

KPZ “Zabela” trenutno ima oko 1.300 osuđenika, smeštenih u sedam paviljona. U njegovom sastavu je i posebno odeljenje za osuđene pred Specijalnim sudom, poznato kao “Alaktraz”, sa oko 50 osuđenika, među kojima su i Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend