Lokalne vesti

Protest u Kostolcu

Nešto više od 200 zaposlenih iz nekoliko izdvojenih preduzeća u Kostolcu održalo je danas protestni skup ispred prostorija gradske opštine.

Na skupu u organizaciji sindikata istaknut je zahtev za direktne pregovore sa predstavnicima  EPS-a i vlade za rešavanje statusa izdvojenih preduzeća.

Dopisom v.d. direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandra Obradovića koji je danas upućen direktorima privrednih društava podseća se da je prema novom zakonu o javnim nabavkama koji je u primeni od 1.aprila izdvojena preduzeća nemaju status naručioca i da je ugovaranje poslova za potrebe EPS-a i njegovih zavisnih preduzeća moguće samo u postupku javne nabavke.

Međutim, sindikalni lider u Kostolcu Jovica Tošković ukazuje da su investicije u EPS-u ove godine smanjene za oko polovinu i da sa postojećim brojem ljudi, preduzeća poput PRIM-a, pod uslovom i da dobiju sve poslove neće opstati.

On je pred okupljenim radnicima rekao da zbog javnih nabavki poslovi stoje, kao i da ih blokiraju male firme sa svega nekoliko zaposlenih. Dodatni problem je što su privredna društva, kao i preduzeće Kolubara metal u povlašćenom položaju, što je nedopustivo, rekao je Tošković.

Podsetio je da su ove godine smanjene količine uglja za penzionere i sindikate zbog čega će mnogi, kako kaže,  ostati bez ogreva.

Tošković zahteva od predstavnika EPS-a da zauzmu jedinstven stav prema Vladi ili će u suprotnom radnici doći u Balkansku ulicu u Beogradu.

On je rekao da će o eventalnim blokadama saobraćajnica sindikati obavetiti nadležne kada o tome bude doneta odluka, ali da su i na to spremni.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend