Lokalne vesti

Proveri koliko ti država uzme novca pri svakoj kupovini

Građani će odsad, prilikom svake pojedinačne kupovine, moći da iskontrolišu koliko im je novca na ime poreza i akciza uzela država. Takav obračun je moguć preko aplikacije „kontrolor”, koju je osmislila Mreža za političku odgovornost, a koja može besplatno da se preuzme s interneta.

Građani retko kad vide koliko im država uzme para prilikom svakodnevnih kupovina, a tu se akumulira veliki novac. Tako smo došli na ideju da napravimo aplikaciju koja bi to obračunavala. Sada oni koji imaju „Android“, mogu da provere koliko su za svaki kupljen proizvod dali novca državi – kaže za „24 sata” direktorka Mreže za političku odgovornost Maja Vrtarić.

Zainteresovani građani, mogu da preuzmu aplikaciju besplatno sa interneta.
– Ako se Mreža dovoljno razvije, napravićemo aplikaciju i za „epl“ telefone. Sada je teško napraviti „kontrolor” za telefone koji nisu smartfoni, tako da je ipak predviđena samo za korisnike „Androida – kaže ona.
Na aplikaciji su napravljene i kategorije, pošto se različiti proizvodi drugačije oporezuju. Kada izaberete kategoriju u kojoj se proizvod nalazi, vidite koliko vam je para država uzela, a najviše se zahvata na naftnim derivatima, cigaretama i alkoholu.
– Mi se i inače bavimo porezima i državnim nametima, a ovom aplikacijom smo hteli da podstaknemo građane da razmišljaju kako se troši taj veliki novac koji se na ime poreza i akciza sliva u državnu kasu. Činjenica je da država troši previše, a troši i nenamenski, a mi o tome želimo da informišemo građane – navodi Vrtarić.
Prema rečima naše sagovornice, Mreži je cilj minimalna država koju građani mogu da izdrže.
– Naši ekonomisti povremeno šalju poslanicima predlog politike koja bi išla u smeru rasterećivanja građana. Ako pogledamo iskustva drugih zemalja, to nam govori da je moguće na takav način uticati na one koji donose odluke – uverena je Vrtarić.
Izdržavanje države je, kako kaže, postalo preskupo, javni sektor i javni dug su u konstantnom rastu, PIO fond je na izdisaju, a nastavak politike subvencionisanja gubitaških javnih preduzeća dovoljan je signal da Mreža reaguje.
Mreže za političku odgovornost pokrenuće inicijativu za postavljanje semafora javnog duga, po mogućstvu na zgradu Ministarstva finansija. Ambicija im je, kako kažu, da se poveća transparentnost javnih finansija. „Semafor bi brojao koliko se javni dug povećava svake sekunde. Takav semafor već postoji u Njujorku i Varšavi, a i Sarajevo ima jedan u centru grada. Naši ekonomisti očekuju da će javni dug u 2013. iznositi 67 odsto BDP-a, što je oko 2.500 evra po čoveku”, kaže Maja Vrtarić.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend