Lokalne vesti

„Prva šansa“ za nove pripravnike

Podsticaj poslodavcima da pruže prvu šansu za saposlenje u struci osobama mladjim od 30 godina i ove godine će se sprovoditi kroz program Nacionalne službe za zapošljavanje.

Planirano je da se putem ovog konkursa u 2011. godini u Srbiji uposli 15.000 lica, kaže direktor požarevačke filijale Danica Nikić Matović.

Prema programu Prve šanse za lica sa srednjom , višom i visokom stručnom spremom volonterska praksa traje 3 meseca, predvidjen je pripravnički staž od 12 meseci , a poslodavac je u obavezi da još 12 meseci posle isteka pripravničkog staža zadrži lice u radnom odnosu, kaže Danica Nikić Matović.

Za ovaj program zapošljavanja mladih iz republičkog budzeta je izdvojeno 2,6 milijardi dinara, što je za 800 miliona više u odnosu na prošlu godinu. Zahvaljujući tome povećane su i zarade za pripravnike i iznose od 18 do 22 hiljade dinara, kaže Nikić-Matović.

Ove godine su povećane plate u neto iznosu i iznose 18.000 dinara za lica sa srednjom stručnom spremom, 20.000 dinara za lica sa VI stepenom stručne spreme i 22.000 dinara za visokoobrazovana lica. Za fazu stručne prakse, odnosno tokom volontiranja, u prva tri meseca pripravnik ima platu 10.000 dinara, izjavila je Danica Nikić Matović.

Prošle godine je uslov za učešće u programu Prva šansa bio da se nezaposleno lice na evidenciji službe nalazi tri meseca, a sada je taj period smanjen na mesec dana kako bi se motivisali i poslodavci i nezaposleni da se uključe u ovaj program, kaže Danica Nikić Matović.

Na kraju 2010. godine u Požarevcu je, prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, bilo je 6027 osoba bez posla ili 500 više nego pre godinu dana. Na području okruga je ima 9660 nezaposlenih lica i taj broj je nešto manji u odnosu na 2009. godinu.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend