Lokalne vesti

Razgovor sa Markom Milenkovićem, vitezom od Ljubičeva

Na nedavno završenom takmičenju u Ljubičevskom višeboju koje se održavalo u sklopu 55. Ljubičevskih konjičkih igara, Marko Milenković je po treći put zaredom, a četvrti put ukupno, postao vitez Ljubičeva.

Marko Milenković je  gostovao u emisiji Boom93 FM popodne i tom prilikom preneo svoja iskustva o tek završenim Ljubičevskim konjičkim igrama.

Kada se pojavila ljubav prema konjarstvu i kada si počeo da se baviš višebojom?

„ Sa svojih 10 godina, počeo sam aktivno da odlazim na hipodrom sa drugarima i u tom periodu se rodila prva ljubav. Počeo sam da treniram jahanje, a zatim sam se zaljubio i u višebojsku disciplinu za šta sam počeo da se spremam. Uz talenat koji sam posedovao trenirao sam iz dana u dan, nedelje u nedelju, sve dok nisam napunio 18 godina i prijavio se za za svoje prvo takmičenje u višeboju“.

Kako je prošlo to prvo takmičenje i kako ga pamtiš?

„ Pamtim svako svoje takmičenje od početka do danas. Kao debitant završio sam na drugom mestu, ali tada još nisam ni bio svestan koji je to uspeh. Danas, kada se osvrnem u prošlost, veoma mi je drago zbog tog rezultata“.

Koliko dugo traju vaše pripreme za višeboj  i kako birate konja na kojem jašete?

„ Zvanične pripreme počinjemo 15 dana pred početak same manifestacije, a svako od nas uvek krene ranije da trenira kako bi poboljšao svoje veštine i „upoznao“ se sa konjem. Što se tiče odabira konja, morate dobro da isprobate više konja jer je bitno da se sklope kockice. Tokom karijere, menjao sam dosta konja među kojima sam jahao lošije i bolje. Konj mora da bude poslušan, a sam jahač mora biti dobar i priseban kako bi dosegao do najboljih rezultata“.

Da li si nekada učestvovao na sličnim događajima ili se takmičiš samo na Ljubičevskom višeboju?

„ U ranoj fazi karijere oprobao sam se u dusciplinama daljinskog jahanja. I ta disciplina mi je dobro išla, ali ozirom da mi se višeboj više svideo  i da sam se tu baš nekako pronašao, tim putem sam nastavio da jašem“.

Da li si nekada imao želje da učestvuješ na samim trkama koje se održavaju u sklopu LJKI?

„ Da, jesam, ali moje fizičke predispozicije mi nisu omogućavale to jer  sam imao prveliku kilžu za tako nešto, a znate da je za dzokeje potrena što manja telesna težina“.

Omiljena disciplina?

„ Gledajući rezultate iz prethodnih godina, očigledno da mi za sada sve idu dobro. Ipak, kao omiljene discipline izdvojio bi gađanje strelom u metu i kurirsko jahanje.

Da li plašt i sablja koju dobija vitez, dobija na trajno vlasništvo ili je ta nagrada prelazna dolaskom novog pobednika?

„ Obzirom da sam vezao tri uzastopne titule, ta sablja prelazi u moje trajne vlasništvo. To nije slučaj sa takmičarima koji pobede jednom“.

U aktuelnom nadmetanju oborio si rekord u kurirskom jahanju sa postignutim vremenom od 22 sekunde i 69 stotinki. Kako se osećaš zbog takvog rezultata?

„ Ni sam nisam mogao da verujem da sam išao toliko brzo. Pre mog rekorda, bilo je tu sjajnih rezultata koje su pravile moje kolege. Prethodni rekord je bio na 25 sekundi i ovo je zaista sjajan rezultat za mene. Verujem da ću dugo biti vlasnik ovog rekord“.

Kada vas pitaju šta je Ljubičevski višeboj, šta im vi kažete?

„ Ljubičevski višeboj je tradicionalna manifestacija koja ispoljava našu tradiciju kroz junaštvo i viteštvo. Ipak, svakako je najbolje da svi zainteresovani posete ovaj događaj jer će tako svi imati pravi dojam o veličini ove manifestacije“.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend