Lokalne vesti

Redovna kontrola u suzbijanju požara

Paljenje vatre na otvorenom prostoru je zabranjeno, a gradjani koji na ovaj način izazovu požar mogu da očekuju prekršajne prijave i kazne do 50.000 dinara, dok za pravna lica kazne se kreću i do 300.000 dinara, uz obavezu da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknade troškove intervencije, posetilo je danas Odeljenje za vanredne situacije u Požarevcu.

U slučaju materijalne štete protiv počinilaca će se, u saradnji sa Odeljenjem kriminalističke policije PU u Požarevcu, preduzeti i mere krivične odgovornosti za izazivanje opšte opasnosti i oštećenja tuđe imovine.

Načelnik službe Odeljenja za vanredne situacije u Požarevcu, Goran Đorđević kaže za Boom 93 da se kontrola vrši svakog meseca i podseća građane da je zabranjeno loženje vatre i spaljivanje strnjišta, suve vegetacije, korova, niskog rastinja, biljnih ostataka i smeća, na otvorenom prostoru (odnosi se i na dvorišta).

Lane je u periodu jul-avgust na teritoriji republike izbilo 5.988 šumskih požara i požara na otvorenom prostoru. Gorelo je 20.238 hektara šuma, 8.549 hektara livada i niskog rastinja, 260 hektara voćnjaka i vinograda i 162 hektara žitarica, pri čemu je povređeno 79 osoba, a čak 16 je smrtno stradalo.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u dužem periodu se očekuju visoke temperature, koje stvaraju povoljne uslove za nastanak šumskih požara i požara na otvorenom prostoru.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend