Lokalne vesti

Rekultivacija degradiranog zemljišta

Akcenat ovogodišnje rekultivacije degradiranog zemljišta na Površinskom kopu „Drmno“ je na uređenju unutrašnjeg odlagališta.

Ovogodišnjim planom  predviđena je tehnička rekultivacija na površini od 135 hektara, a biološka na ukupno 58,4 hektara.

− Novim zasadima bagrema planirano je pošumljavanje kosina treće etaže unutrašnjeg odlagališta Površinskog kopa „Drmno“ na površini od 20 hektara. Na ravnim delovima odlagališta predviđena je setva deteline na površini od 38,4 hektara − rekao je Velimir Damnjanović, inženjer za biološku rekultivaciju.

U toku su radovi na tehničkoj rekultivaciji, kako objašnjava Damnjanović, i do sada je uređen prostor od 30 hektara. Kada je reč o biološkoj rekultivaciji, dodaje on, zasađen je bagrem na kosinama koje zahvataju prostor od 20 hektara, kao što je planirano. Za prvu polovinu avgusta planirana je setva lucerke na ravnim delovima na površini od 38,4 hektara.

Prema Damnjanovićevim rečima, u skladu sa dokumentom „Osnova gazdovanja šumama gazdinske jedinice Kopovi Kostolac“ i sa ovogodišnjim planom, završeno je uređenje prostora od 28,7 hektara. On ističe da su  realizovani i predviđeni poslovi na podizanju dva zaštitna eko-pojasa. Jedan zahvata površinu od 1,9 hektara za naselje „Kanal“ u Kostolcu, a drugi je na granici eksploatacionog polja kopa „Drmno“ i prostire se na površini od 1,2 hektara. Cilj je da se zaštiti selo Drmno. 

Tokom godine, obaviće se i predviđena nega i održavanje voćnjaka na površini od dva hektara, koji se nalazi na spoljnjem odlagalištu PK „Drmno“, i zasadiće se paulovnija na površini od 3,5 hektara.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend