Lokalne vesti

RHMZ izdao upozorenje na porast vodostaja Mlave i Peka

Republički hidrometerološki zavod izdao je danas upozorenje zbog mogućeg porasta vodostaja reka. Izdata su upozorenja za reke Mlavu i Pek.

Kako se navodi na portalu RHMZ-a na Mlavi i Peku vodostaj do 17. maja biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja upozoravajućih nivoa. Na Mlavi je i dalje na snazi žuti hidroalarm.

Prema podacima koje je objavio zavod vodostaj reke Mlave, kod Velikog Sela, je za 24 časa porastao za 105cm i trenutno iznosi 200cm, što je 30cm niže od granice redovne odbrane od poplava i 200cm od vanredne odbrane od poplava.

Vodostaj reke Pek izmeren u Kučevu je na 193cm što je za 120cm više u odnosu na jučerašnji dan. Velika Morava kod Ljubičevskog Mosta je na -239cm što je za 9cm više u odnosu na jučerašnji dan. Prema prognozi RHMZ-a očekuje se dodatni  porast vodostaja na Moravi. Kako se navodi na portalu RHMZ-a očekuje se da u petak vodostaj kod Ljubičevskog mosta iznosi – 200 cm.

Kako je danas izjavio načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Sektora za vanredne situacije Goran Nikolić, i dodao da su vodostaji reka malo povećani, ali da ne mogu ugroziti ni stanovništvo ni objekte. Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kiša će u sredu prestati, rekao je Nikolić i istakao da tokom jučerašnjeg dana nije bilo kritičnih mesta niti su padavine ugrozile stanovništvo i objekte bilo gde u Srbiji.

„Najave o padavinama od pre par dana se nisu obistinile, ali bez obzira na to, vodićemo i dalje računa, jer su najavljene male padavine, koje neće praviti probleme“, rekao je Nikolić.

Prema prognozi vremena portala yo.nr u Požarevcu se u narednim danima ne očekuje kiša, a temperatura neće prelaziti 19 stepeni.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend