Lokalne vesti

Rudarski sistem zaslužan za ugalj i mamute

TE KO Kostolac su danas obeležile treću godišnjicu puštanja u rad savremenog rudarskog sistema za iskop uglja na površinskom kopu „Drmno“. Upravo na ovom kopu otkrivene su kosti za sada sedam mamuta.

TE KO Kostolac investirale su značajna sredstva kako bi unapredile iskorišćenost kopa Drmno i povećale proizvodnju uglja i električne energije. U peti BTO sistem na Drmnu uloženo je oko62 miliona evra, a montaža je trajala od 2007. do sredine 2009.godine.

Zahvaljujući ovom sistemu podignut je kapacitet iskopa na kopu Drmno sa 6,5 na 9 miliona tona uglja godišnje.

Direktor TE KO Kostolac Dragan Jovanović kaže da je to iznad zacrtanog plana, ali da se očekuje dalje povećanje proizvodnje.

On je napomenuo i da je zahvaljujući  puštanju u rad ovog sistema došlo do značajnih arheoloških otkrića i da su, upravo na Drmnu otkriveni ostaci nekoliko mamuta.

Jovanović je dodao da mu nije drago što će zbog otkrića TE KO biti prinuđen da koristi nove tehnologije koje će koštati, ali i istakao da će od toga svi imati koristi.

Zahvaljujući ovom sistemu Kostolac više ne mora da strahuje da li će biti dovoljno uglja i da li će se održati proizvodnja na očekivanom nivou, zaključio je Jovanović.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend