Lokalne vesti

Rusi i Česi hoće da kupe Železaru

Holding iz Luksemburga "Junajted Grupa SA" zainteresovan je za investiranje u Železaru Smederevo, saopštio je kabinet potpredsednika Vlade Jovana Krkobabića.

Vlasnik holdinga, koji čine „Plzen stil“ iz Češke i „Bumaš AD“ iz Rusije, Igor Šamis, kojeg je danas primio Krkobabić, izrazio je spremnost da njegova kompanija investira u smederevsku železaru, kaže se u saopštenju.

Krkobabić se zahvalio na zainteresovanosti i spremnosti tog holdinga da ulaže u lidersku izvoznu kompaniju u Srbiji.

Plzen stil je nastao fuzijom nekadašnjih Škodinih fabrika čelika. Čeličana u Češkoj ima 150- godišnju tradiciju, a obe kompanije, češka i ruska, specijalizovane su za proizvodnju u oblasti metalurgije i mašinogradnje.

Krkobabić je, prema informacijama Bete, nedavno razgovarao i sa investitorima iz Ukrajine o investiranju u smederevsku železaru i zajedno sa njima posetio tu firmu.

Sa druge strane, Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije Sloga ističe da su sve informacije o potencijalnim strateškim partnerima za Železaru Smederevo plod predizborne kampanje.

„Ne bi me iznenadilo da srpski političari svake nedelje počnu da održavaju kontakte sa predstavnicima čeličana širom sveta. U praksi od toga nema ništa, jer dok god traje kriza u industriji čelika ne može se očekivati da bude pronađen kupac za Železaru Smederevo“, objašnjava Veselinović. On dodaje da nije čuo za kompaniju Junajted grupa SA, ali da to ništa ne znači, jer se kompanije koje proizvode čelik sve češće odlučuju na objedinjavanje.

„Ne vidim razlog i logiku zašto bi holding koji ima proizvodnju čelika u dve zemlje i svoje proizvode može da plasira na tržišta Evropske unije i Rusije uopšte razmišljao o kupovini Železare Smederevo. Donjeckstilu bi odgovarala kupovina, ali oni, bar zasad, nisu izrazili takve pretenzije“.

On ističe da se kupac za Železaru Smederevo može naći tek nakon okončanja kize u industriji čelika. Znak da se neka kompanija zaista interesuje za strateško partnerstvo u železari biće kada delegacije eksperata počnu redovno da dolaze u Smederevo i ispituju mogućnost strateškog partnerstva.

„Kupovina železare nije posao koji se može realizovati brzo. Pre nego što se Ju es stil odlučio za akviziciju u Srbiji, delegacije te kompanije su mesecima dolazile iz Sjedinjenih Američkih Država u Smederevo kako bi ispitale u kakvom je stanju fabrika i vredi li je kupiti. Kada i ako se nešto slično opet desi znaćemo da indicije za kupovinu zaista predstavljaju realnost“, objašnjava Veselinović.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend