Lokalne vesti

Rusija mogući partner za Železaru?

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže da je Risija prva zemlja sa kojom naša država razgovara o mogućem strateškom partneru za Železaru Smederevo,

Dinkić je izrazio očekivanje da će uskoro biti rezultata po tom pitanju.

Dinkić je rekao da Srbija nema rude ni gvožđa, ni koksa, što znači da se strateški partner Železare može tražiti jedino van zemlje, a u obzir dolaze potencijalni partneri, osim iz Rusije, i iz Ukrajine, Kine i Indije.

Međutim, ministar je naglasio da će sa Rusima biti postignut dogovor, jer su nam oni prioritet, kada je reč o poboljsanjnu bilateralne saradnje.

Dinkić je istakao da je održavanje Železare Smederevo „u životu“ veoma skupo za državu.

„Morate znati kada Železara radi bez strateškog partnera, ona nas košta 170 miliona evra (godišnje), a kada ne radi 120 miliona evra“ , naveo je Dinkić.

To je ogroman problem za državu, koji je nasleđen iz prethodnog perioda, podsetio je Dinkić, naglašavajući da će Vlada Srbije učiniti sve da se Železara pokrene i obezbedi posao zaposlenima.

Početkom jula ove godine, proizvodnja u Železari Smederevo privremeno je obustavljena do 1. septembra, jer se američki „Ju Es stil“ povukao krajem januara zbog poslovanja s gubicima i vlasništvo u Železari prodao državi Srbiji za jedan dolar.

Od 5.200 radnika njih oko 3.000 je i dalje radno angažovano na održavanju i remontu u Železari, da bi fabrika bila spremna za početak obnove proizvodnje, a ostali zaposleni koriste godišnji odmor ili su na plaćenom odsustvu.

U skladu sa planom koji je napravljen pre obustave proizvodnje, za to vreme zaposlenima se isplaćuje 60 odsto od prosečne zarade iz prethodna tri meseca.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend