Lokalne vesti

Sa dunavskih kruzera u Srbiju stiglo više od 200.000 turista, u Golupcu više od 90 kruzera

Broj kruzera koji su pristali u Srbiji, ove godine je za trećinu veći nego prošle. Pored Beograda, gde je pristajalo najviše turista, najčešće su bili ukotvljeni u Novom Sadu, Donjem Milanovcu i Golupcu. Rekordna nautička sezona nameće i obaveze - da se turistima ponudi više sadržaja i bolji uslovi kako bi se zadržali duže i potrošili više.

Dunavom kroz Srbiju, donedavno je oticao novac. Do pre 15 godina pristajalo je manje od 50 kruzera, a ove godine usidreno je 1.533, sa kojih je stupilo više od 200.000 turista.

„Dve bitne stvari su na to uticale – investicije u infrastrukturu i kontinuirana promocija“, rekao je Vuk Perović, v.d. direktora Agencije za upravljanje lukama.

U Golupcu više od 90 kruzera

Turisti mogu da kupe stolnjake i ručne radove, ali i da uživaju u prirodnim lepotama.

„Mogu da prošetaju nekom od pešačkih staza, da izađu na neki od atrkativnih vidikovaca  Nije tako daleko ni Rajkova pećina ili da se odvezu do Đerdapske klisure“, kazala je Jelena Bujdić Krečković, PR Nacionalnog parka „Đerdap“. 

U Golupcu, gde je Dunav najširi, broj pristalih kruzera je od očekivanih 70 dostigao 94. Sledeće godine biće ih za 50 odsto više.

„Ove godine je bio povećan broj posetilaca iz Rusije, bilo je dosta Francuza, Italijana, Španaca, što nije bilo prošle godine“, navela je Iskra Maksimović, direktorka tvrđave „Golubački grad“.

U obilasku Novog Sada i okoline, turisti provedu oko četiri sata. U turističkoj organizaciji su svesni da bi bolja ponuda, prilagođena turistima sa kruzera, čiji je prosek godina iznad 60, trebalo da ih zadrži duže. 

„Kada smo mi radili promociju u decembru 2018, mi smo pričali o ponudi za 2021. i 2022. godinu, gde smo insistirali na tome da duži boravak podrazumeva obilazak i okolini Novog Sada, dakle i salaši na bačkoj strani i na sremskoj strani, Fruška gora, manastiri, vinska tura“, rekla je Tihana Putin iz Turističke organizacije Novog Sada.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend